ZF 24

Boc a explicat in Parlament masurile anticriza

16.03.2009, 17:44 28

Investitiile publice masive in infrastructura reprezinta principala masura anticriza luata de guvern, a declarat premierul Emil Boc in Parlament. El a argumentat ca a fost alocat un procent de 20% din buget (10, 2 mld euro) pentru investitii, pentru a crea locuri de munca.

Printre celelalte masuri anticriza anuntate de Boc se numara mentinerea cotei unice de impozitare, capitalizarea EximBank si a CEC Bank pentru sustinerea mediului de afaceri, precum si modificarea legii achiziitiilor publice (in sensul derularii mai rapide a contractelor) si absorbtia banilor comunitari.

Alte masuri pentru a combate criza financiara sunt operationalizarea fondurilor de garantare a IMM, continuarea si extinderea programului Rabla prin majorarea sumei acordare de la 3.000 la 3.800 de lei pentru masini mai vechi de zece ani, includerea in bugetul consolidat a statului a veniturilor proprii ale institutiilor.

De asemenea, a argumentat Emil Boc, planul anticriza cuprinde si masuri sociale, precum instituirea pensiei sociale minime de la 1 aprilie la 300 de lei si de la 1 octombrie la 350 de lei sau compensarea medicamentelor pentru categorile defavorizate cu 90%.

Boc a anuntat ca, pe langa masurile anuntate in Parlament, Guvernul pregateste altele destinate luptei impotriva crizei. El a amintit reducerea numarului de taxe, impozite si tarife si neimpozitarea profitului reinvestit.

Premierul a venit in Parlament sa explice masurile anticriza la cererea PNL, partid care a acuzat guvernul ca, desi propune masuri anticriza, acestea nu au fost cuprinse in proiectul de buget. Dimpotriva, spune Emil Boc, investitiile guvernamentale pentru combaterea crizei reprezinta 20% din buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO