ZF 24

Boc poate face ce nu a reuşit Firea: Centura Clujului de 38 de km va fi construită de Primăria Cluj. Clujul va avea centură înaintea Bucureştiului

Boc poate face ce nu a reuşit Firea: Centura Clujului de...

Autor: Mediafax, Vasie Măgrădean

03.12.2017, 18:13 1995

 Emil Boc a anunţat că Primăria Cluj-Napoca a obţinut aprobarea din partea CNAIR pentru a realiza, în locul Guvernului, studiul de fezabilitate, planul urbanistic zonal şi detaliile tehnice pentru construirea centurii metropolitane în lungime de 38 de kilometri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul Emil Boc a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că viitoarea centură metropolitană va trebui să fie gata până la sfârşitul anului 2023, valoarea estimată a acesteia fiind de 150 de milioane de euro.

„Am obţinut aprobarea CNAIR pentru a face în locul Guvermului României studiul de fezabilitate, planul urbanistic zonal şi detaliile tehnice în vederea construirii centurii metropolitane. Noi vom realiza aceste aceste studii şi proiecte în perioada 2018 – 2019, după care Ministerul Transporturilor va organiza licitaţia şi execuţia lucrărilor în perioada 2020 – 2023. Urmează să aprobăm în Consiliul Local Cluj-Napoca acordul de asociere cu CNAIR şi primăriilor de comune de pe traseul centuriii - Gilău, Apahida şi Floreşti. Centura metropolitană de sud va avea o lungime de 38 de km şi o alocare financiară de 150 de milioane de euro. Suntem într-un regim riguros şi posibil, orice zi de întârziere riscând că această centură să nu se mai facă sau să nu mai fie accesaţi banii europeni”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a susţinut că va pleda pentru ca UE să deconteze Primăriei Cluj-Napoca şi celorlalţi parteneri din acest proiect costurile cu realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal şi a detaliilor tehnice estimate la 4 milioane de euro.

„Vreau să îi mulţumesc ministrului Nica, ministrului Transporturilor, directorului CNAIR şi oamenilor din subordine care au lucrat cu noi pentru aceste protocoale, dar şi primarilor de comune, prefectului de Cluj, directorului ADRNV”, a mai spus primarul Clujului.

Emil Boc a precizat că realizarea centurii metroplitane va duce la decongestionarea traficului rutier din municipiul Cluj-Napoca şi la deblocarea proiectelor imobiliare din oraş.

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a cerut şi ea aprobare de la minister, însă nu a primit avizul. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO