​Britanicii de la RBS sunt hotărâţi să plece din România şi caută cumpărător pentru businessul rămas

15 mai 2014 Autor: Razvan Voican

După ce a vândut anul trecut businessul de retail şi un calup de neperformante corporate, RBS are o sucursală cu cotă de piaţă nesemnificativă  

Grupul britanic RBS, controlat încă de stat după cinci ani de criză, se pregăteşte să vândă sucursala care i-a rămas în România şi a mandatat firma de consultanţă PwC să facă demersuri pentru găsirea unei bănci care să preia portofoliul rămas de clienţi sofisticaţi/multinaţionale, afirmă surse de pe piaţă.

RBS a semnat în urmă cu un an un acord de transferare a portofoliului de retail către UniCredit Ţiriac Bank. De asemenea, anul trecut britanicii au realizat o tranzacţie importantă cu credite neperformante din divizia corporate, rezultând în final o contracţie puternică a bilanţului şi ieşirea din clasamentul primelor 20 de bănci de pe piaţă.

De asemenea, din septembrie 2013 RBS România a trecut la statutul de sucursală, însă oficial britanicii au indicat menţinerea unui anumit interes pentru a continua businessul cu clienţi mari.

Până la urmă, deznodământul ieşirii complete de pe piaţă se arată a fi inevitabil. Cumpărătorul portofoliului de clienţi sofisticaţi/multinaţionale servit încă de RBS ar trebui să aiba un profil similar de expertiză şi capacitate tehnică pe zona corporate. Prin prisma acestui fapt portofoliul în cauză ar putea ajunge tot la UniCredit, care a luat şi retailul, care are deja o poziţie puternică pe segmentul corporate şi a indicat menţinerea unui apetit pentru achiziţii atât timp cât creşterea organică se dovedeşte încă dificilă. De asemenea, un profil similar expertizei RBS în corporate banking ar avea ING, însă grupul olandez încă este supus unor constrângeri la capitolul achiziţii în condiţiile în care nu a încheiat rambursarea ajutorului de stat de 10 mld. euro primit pentru a depăşi primele şocuri ale crizei izbucnite în 2008. Citibank a rămas o casă de corporate banking pentru companii mari/multinaţionale după ce anul trecut şi-a vândut retailul către Raiffeisen, însă rămâne de văzut în ce măsură ar avea apetit pentru o achiziţie pe segmentul corporate. Un semnal interesant privind menţinerea unui anumit interes la nivel local a fost preluarea anul trecut a businessului de custodie de la ING.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.05.2014

 
Cuvinte cheie:
rbs
, romania
, britanici
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide