ZF 24

Britanicii se retrag din afacerea trenurilor de mare viteză de sub Canalul Mânecii, printr-o tranzacţie de aproape 1 mld. dolari

Britanicii se retrag din afacerea  trenurilor de mare...

Autor: Luiza Chiroiu

04.03.2015, 15:46 191

Participaţia deţinută de Trzoreria britanică va fi preluată de fondul de pensii canadian Caisse de Depot et Placement du Quebec şi de administratorul de active Hermes Infrastructure, relatează Financial Times şi Bloomberg.

Compania Eurostar a anunţat că va răscumpăra şi acţiunile preferenţiale deţinute de guvernul de la Londra pentru 172 de milioane de lire. Astfel, venitul total al Trezoreriei din renunţarea la particiaţia la operatorul feroviar se va situa la 757 de milioane de lire (aproximativ 1,1 miliarde de dolari).

"Este excelent că am ajuns la un acord pentru a vinde partţicipaţia guvernului la Eurostar, tranzacţia este fantastică pentru plătitorii de taxe din Marea Britanie şi depăşeşte aşteptările pe care le aveam", a declarat George Osborne, ministrul britanic de Finanţe.

Guvernul britanic estima că va obţine 300 de milioane de lire sterline din vânzarea acţiunilor deţinute la operatorul feroviar. Osborne a precizat că fondurile urmează să fie utilizate pentru a plăti o parte din datoria suverană a Marii Britanii.

Eurostar, care anul trecut a transportat peste 10 milioane de pasageri, oferă servicii de transport feroviar cu trenuri de mare viteză între Londra, Paris şi Bruxelles şi a început să opereze trenuri pe sub Canalul Mânecii în 1994.

Compania feroviară franceză SNCF deţine 55% din Eurostar, iar operatorul feroviar belgian controlează 5% dintre acţiuni.

În 2013, guvernul britanic a anunţat că se află în căutarea unor cumpărători pentru participaţia pe care o deţine la Eirostar, ca parte a Planul Naţional de Infrastructură, care prevede vânzarea de active în valoare de 20 de miliarde de lire sterline (aproximativ 30 miliarde dolari) până în 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO