ZF 24

Brokerii recomandă prudenţă la cumpărare, anticipând posibile corecţii

Brokerii recomandă prudenţă la cumpărare, anticipând...

Autor: Stefan Musgociu

04.02.2014, 19:57 1736

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,7%, pierzând astfel câştigul fragil de luni, într-o piaţă cu volatilitate ridicată pe acţiunile celor cinci SIF-uri, care au coborât la deschidere cu 2,4% - 4,3%, pentru ca la finalul zilei trei dintre aceste acţiuni să fie chiar pe plus.

Piaţa a fost pe roşu încă de la deschidere, când in­di­cele general al Bursei, BET-C, a atins cel mai redus nivel al zilei, fiind cu aproape 1,5% sub nivelul de luni. Ac­ţiunile celor cinci SIF-uri au resimţit din nou pre­siunea scăderilor de pe pieţele externe, cotaţiile cobo­rând cu 2,38% - 4,27% în primele minute ale şe­din­ţei. Ulterior, piaţa a revenit foarte uşor spre nivelul de luni, însă rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni tranzac­ţio­nate, investitorii revenind pe poziţii de aşteptare.

„Unui client neiniţiat în tainele pieţei de capital i-aş recomanda în momentul de faţă să aibă răbdare cu achiziţiile, întrucât corecţiile din pieţele dezvoltate ar putea să se extindă, iar acest lucru afectează şi bursa din Ro­mânia. După creşterile importante înre­gistrate de indicii externi a venit şi momentul marcărilor de profit, iar înce­putul unui an este un moment propice pentru acest lucru. Reducerea stimu­len­telor monetare de către Fed şi datele macro­economice din China şi SUA au accentuat aceste corecţii“, a declarat Adrian Ormenişan, şeful Serviciului de intermediere din SSIF Broker. El arată că în contextul tensiunilor de pe pieţele in­ternaţionale, investitorii ajung să nu ia în seamă unele date pozitive şi amin­teşte că luni pieţele au coborât sub ni­veluri de suport importante, ignorând pu­blicarea unor indicatori macroeco­no­mici din Europa, care au fost peste aşteptări.

„Aceste corecţii de pe pieţele ex­terne i-au pus în expectativă pe in­ves­ti­torii de pe bursa locală şi cred că aceştia se orientează spre achiziţii când pre­ţu­rile se apropie de ni­ve­luri de suport. În ciuda co­rec­ţiilor, volumele sunt relativ bune, speculatorii profitând din plin de vo­la­ti­li­tatea din pieţe. În ultimele şedinţe s-a con­turat acelaşi scenariu şi pe BVB: corecţii în pri­mele ore de tran­zac­ţio­nare după scăderile bur­selor ame­ricane şi asiatice şi apoi reveniri în linie cu creş­terile de pe bursele euro­pene“, a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prie­tatea (FP), era în creştere cu 0,1% după ce în deschidere a fost cu 2,64% sub ni­velul de luni.

Acţiunile a trei dintre SIF-uri au consemnat creşteri cuprinse între 0,24% şi 1,01%, titlurile SIF Moldova (SIF2) au stagnat, iar acţiunile SIF Ol­te­nia (SIF5) au încheiat în scădere nesem­nificativă, cu 0,11%. În acelaşi timp, titlurile FP au coborât cu 0,6%.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de marţi în scădere cu 1,15%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO