Brokerii recomandă prudenţă la cumpărare, anticipând posibile corecţii

5 feb 2014 Autor: Stefan Musgociu

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,7%, pierzând astfel câştigul fragil de luni, într-o piaţă cu volatilitate ridicată pe acţiunile celor cinci SIF-uri, care au coborât la deschidere cu 2,4% - 4,3%, pentru ca la finalul zilei trei dintre aceste acţiuni să fie chiar pe plus.

Piaţa a fost pe roşu încă de la deschidere, când in­di­cele general al Bursei, BET-C, a atins cel mai redus nivel al zilei, fiind cu aproape 1,5% sub nivelul de luni. Ac­ţiunile celor cinci SIF-uri au resimţit din nou pre­siunea scăderilor de pe pieţele externe, cotaţiile cobo­rând cu 2,38% - 4,27% în primele minute ale şe­din­ţei. Ulterior, piaţa a revenit foarte uşor spre nivelul de luni, însă rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni tranzac­ţio­nate, investitorii revenind pe poziţii de aşteptare.

„Unui client neiniţiat în tainele pieţei de capital i-aş recomanda în momentul de faţă să aibă răbdare cu achiziţiile, întrucât corecţiile din pieţele dezvoltate ar putea să se extindă, iar acest lucru afectează şi bursa din Ro­mânia. După creşterile importante înre­gistrate de indicii externi a venit şi momentul marcărilor de profit, iar înce­putul unui an este un moment propice pentru acest lucru. Reducerea stimu­len­telor monetare de către Fed şi datele macro­economice din China şi SUA au accentuat aceste corecţii“, a declarat Adrian Ormenişan, şeful Serviciului de intermediere din SSIF Broker. El arată că în contextul tensiunilor de pe pieţele in­ternaţionale, investitorii ajung să nu ia în seamă unele date pozitive şi amin­teşte că luni pieţele au coborât sub ni­veluri de suport importante, ignorând pu­blicarea unor indicatori macroeco­no­mici din Europa, care au fost peste aşteptări.

„Aceste corecţii de pe pieţele ex­terne i-au pus în expectativă pe in­ves­ti­torii de pe bursa locală şi cred că aceştia se orientează spre achiziţii când pre­ţu­rile se apropie de ni­ve­luri de suport. În ciuda co­rec­ţiilor, volumele sunt relativ bune, speculatorii profitând din plin de vo­la­ti­li­tatea din pieţe. În ultimele şedinţe s-a con­turat acelaşi scenariu şi pe BVB: corecţii în pri­mele ore de tran­zac­ţio­nare după scăderile bur­selor ame­ricane şi asiatice şi apoi reveniri în linie cu creş­terile de pe bursele euro­pene“, a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prie­tatea (FP), era în creştere cu 0,1% după ce în deschidere a fost cu 2,64% sub ni­velul de luni.

Acţiunile a trei dintre SIF-uri au consemnat creşteri cuprinse între 0,24% şi 1,01%, titlurile SIF Moldova (SIF2) au stagnat, iar acţiunile SIF Ol­te­nia (SIF5) au încheiat în scădere nesem­nificativă, cu 0,11%. În acelaşi timp, titlurile FP au coborât cu 0,6%.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de marţi în scădere cu 1,15%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2014

 
Cuvinte cheie:
Brokeri
, corectii
, actiuni
, piata
, bursa

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide