ZF 24

Bruxellesul i-ar putea permite României să cheltuiască mai mult pentru investiţii

Foto Shutterstock

Autor: Marius Oncu

03.07.2013, 21:38 856

Unele cheltuieli pentru investiţii în sectoare precum transport, energie şi alte tipuri de infrastuctură, cofinanţate cu fonduri UE, ar putea să nu fie incluse în calculul deficitului bugetar pentru anii 2013 şi 2014, în cazul unor state UE, printre care şi România.

Comisia Europeană (CE) ar putea permite unor state membre, în urma unor analize individuale, o flexibilitate mai mare în privinţa ţintelor bugetare, astfel încât să poată majora cheltuielile pentru proiecte de infrastructură cu cofinanţare UE şi impact economic puternic, a declarat ieri preşedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso.

De relaxarea regulilor de disciplină fiscală ar putea beneficia ţările membre din Europa de Est, precum România, cu deficite buge­tare şi îndatorare sub limi­tele acceptate la nivel euro­pean, notează Reuters.

Planul a fost susţinut puternic de Italia şi Franţa, pentru a contracara politica de austeritate fiscală promo­vată în UE de Germania.

„Trebuie să promovăm posibilităţi de investiţie şi creştere, în conformitate cu Pactul de Stabilitate şi Creştere. Comisia a analizat posi­bilitatea de a facilita programe de investiţii pu­blice nerecurente cu impact dovedit asupra sustenabilităţii finanţelor publice, derulate de statele membre în contextul evaluării Programelor de Stabilitate şi Convergenţă. La evaluarea bugetelor naţionale pentru 2013 şi 2014, vom lua pe baze individuale în calcul - din nou, în deplină conformitate cu Pactul de Stabilitate şi Creştere - permiterea unor deviaţii temporare de la ţinta de deficit structural către obiectivele pe termen mediu stabilite în recomandările transmise fiecărei ţări“, a spus Barroso, într-un discurs în Parlamentul European.

Abaterile de la ţintele bugetare trebuie să fie justificate de cheltuieli pentru proiecte cofinanţate cu fonduri UE în cadrul Politicii Structurale şi de Coeziune, Reţelelor Trans-Europene şi Facilităţii Conectarea Europei (transport, energie şi telecomunicaţii), cu efect bugetar pe termen lung pozitiv, direct şi verificabil, a adăugat Barroso, potrivit unui comunicat al CE.

Vicepreşedintele Olli Rehn va transmite ieri în scris miniştrilor de Finanţe din ţările membre UE şi Parlamentului European explicaţii în detaliu privind abordarea Comisiei.

Ţările din Europa de Sud au fost puternic afectate de contracţia din zona euro începând cu trimestrul al patrulea din 2011.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO