ZF 24

Bulgaria ar putea pierde trei miliarde de euro din fondurile UE

08.12.2008, 11:18 16

Uniunea Europeana ar putea bloca fara nici un fel de explicatii ajutorul in valoare de peste 3 mld. euro care Bulgaria urmeaza sa il primeasca din fondurile structurale si de coeziune in perioada 2007-2009, relateaza cotidianul Standard in editia electronica.

Fondurile structurale sunt instrumentele financiare prin care Uniunea Europeana actioneaza pentru eliminarea disparitatilor economice si sociale intre regiuni, in scopul realizarii coeziunii economice si sociale (sunt acordate aproape pentru orice, de la transporturi, la protectia mediului sau dezvoltarea de mici afaceri). Intre 2007 si 2013, UE a aprobat aproape 11 mld. euro Bulgariei, fonduri structurale (19 mld. euro pentru Romania). Bulgaria a pierdut deja, in noiembrie, definitiv, peste 220 de milioane de euro din cauza a ceea ce Bruxelles-ul numeste ineficienta luptei impotriva coruptiei - ceea ce presupune ca banii nu au ajuns acolo unde trebuie.
Fondurile structurale sunt diferite de subventiile directe destinate agricultorilor, iar cotidianul bulgar Standard apreciaza ca acestea reprezinta singurul ajutor care nu poate fi suspendat pentru moment.

Problema va fi discutata in cadrul unei reuniuni a coalitiei tripartite care conduce Bulgaria, in ianuarie, cand s-ar putea lua de asemenea in calcul o remaniere guvernamentala si restrucuturari de personal.

Partenerii de coalitie - Partidul Socialist Bulgar, Miscarea Nationala pentru Stabilitate si Progress (NMS) si Miscarea pentru Drepturi si Libertati - au declarat, citati de Standard, ca unul dintre motivele suspendarii acestor fonduri este strict financiar: Nu exista suficienti bani din fondurile UE, din cauza crizei financiare.
Al doilea motiv este, in opinia acestora, politic - dificultatile cu care se confrunta noile state membre, Bulgaria si Romania, vor descuraja alte state membre sa adere la UE in viitorul apropiat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO