ZF 24

Burj Dubai, cea mai inalta cladire din lume, va fi inaugurata oficial luni

Burj Dubai, cea mai inalta cladire din lume, va fi inaugurata oficial luni
03.01.2010, 15:47 225

Burj Dubai, cea mai inalta cladire din lume, va fi inaugurataoficial luni, turnul masurand peste 800 de metri si depasind turnuldin Taipei, de 508 metri, informeaza AFP.

Pentru construirea turnului cu 160 de etaje a fost nevoie de330.000 de metri cubi de beton si 31.400 tone de otel, acesta fiindvizibil de la 95 de kilometri distanta. Burj Dubai este dotat cu 57de lifturi care asigura transportul la cele 1.044 de apartamentedin interiorul cladirii si la cele 49 de etaje dedicate birourilor,precum si la un hotel construit sub marca Giorgio Armani.

Designul in forma de "Y" al cladirii, realizat de arhitectulAdrian Smith, a fost utilizat pentru a sustine structura turnului,care se ingusteaza pe masura ce avanseaza in inaltime. In parteasuperioara, cladirea se transforma intr-o structura din otelfinalizata cu o spirala imensa. In cadrul ultimelor etape aleconstructiei turnului, cimentul utilizat in cadrul cladirii a fostadus si prelucrat la o inaltime de 605 metri.

Bill Baker, inginer civil si partener al firmei Skidmore, Owingsand Merrill (SOM) din Chicago, care a proiectat turnul, a precizatca Burj Dubai stabileste noi standarde in constructii. "Am crezutca va fi o cladire putin mai inalta decat turnul Taipei 101. Emaarne-a cerut insa sa o facem si mai inalta (...)", a spus el.

Printre elementele care definesc noua minune a lumii se numara:cele mai rapide ascensoare din lume, cu o viteza de 65 km/ora,patru piscine, 3.000 de locuri de parcare, restaurante, platformade observare, biblioteca, 1.400 metri patrati de sali de fitness,1.250 de unitati locative.

Sub marca Armani au fost construite 175 de camere de hotel si144 de apartamente rezidentiale, costul unui apartament cu osingura camera ridicandu-se la 4 milioane de dolari, iar ale unuiacu doua camere fiind de 7,7 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO