ZF 24

Bursa de la Bucureşti se uită de pe margine la raliul pieţelor mature

Bursa de la Bucureşti se uită de pe margine la raliul...

Autor: Roxana Pricop

26.05.2014, 00:07 1351

Deşi au avut un început de an slab, bursele mature din Vest au făcut spectacol în ultimele zile, continuând raliul de anul trecut cu noi maxime. Indicele bursier S&P 500, al celor mai mari 500 de companii americane listate, a închis şedinţa de vineri la 1.900,53 de puncte, în creştere cu 0,4% faţă de şedinţa precedentă şi cu 3,7% faţă de începutul anului, susţinut de anunţul că achiziţiile de noi case au crescut în luna aprilie în SUA.

Optimistul investitorilor s-a văzut şi în evoluţia celorlalţi indici americani: Dow Jones Industrial Average şi  NASDAQ Composite au trecut pe plus faţă de începutul anului. De partea cealaltă a Oceanului, bursa din Germania este de asemenea la maxime, indicele DAX închizând şedinţa de vineri la 9.768 puncte, în creştere cu 2,26% faţă de începutul anului. Faţă de vara anului 2007, când bursele au atins maximele de dinaintea declanşării crizei financiare, indicele S&P 500 este pe plus cu 26%, iar indicele DAX are un plus de 25%.

„Creşterile de pe bursa americană au loc pe volume în scădere, semn că tot mai puţini investitori vor să ia parte la acest raliu, şi de aceea aceste creşteri trebuie privite cu prudenţă. În ultimele trimestre bursele mature au bătut maxime după maxime, şi cred că e normală o corecţie negativă, pentru ca bursele să poată atrage noi fluxuri de capital“, a spus Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj.

În următoarele luni, restrângerea stimulilor financiari de către banca centrală a SUA, Federal Reserve (FED), va continua să influenţeze puternic mişcarea fluxurilor de capital de pe pieţele financiare ale lumii. Până la finalul anului, Fed ar urma să încheie cel de-al treilea program de relaxare cantitativă, pentru ca din 2015 să ia în calcul o creştere a dobânzii de referinţă, aflată acum la minimul istoric de 0,025%. Analistul Broker Cluj se aşteaptă ca investitorii să continue să iasă de pe pieţe emergente, fapt ce ar putea aduce corecţii pe termen scurt.

În acest timp, la Bucureşti, bursa locală a închis şedinţa de vineri 23 mai, cu un plus de 1,12%, însă se menţine cu o pierdere uşoară de 0,7% faţă de începutul anului. În vara anului 2007 indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a atins maxime de peste 10.000 de puncte. În prezent, indicele BET se tranzacţionează la 6.448 de puncte, cu 40% sub nivelul din vara anului 2007.

„Indicele BET este mult sub maximele din 2007 şi din cauza evoluţiei sectorului financiar, dar şi a lipsei de forţă a capitalului autohton care să compenseze absenţa investitorilor străini de pe  bursă“, a mai spus analistul Broker Cluj.

În vara anului 2007 acţiunile BRD, care deţin o pondere de 15% în indicele BET, se tranzacţionau la un preţ de 27 de lei/titlu, iar acum cotaţia este de sub 9 lei/titlu, acţiunile Petrom se tranzacţionau atunci la un preţ de 0,55 lei/titlu, faţă de o cotaţie de 0,42 lei în prezent. Un alt factor care ţine pe loc evoluţia bursei de la Bucureşti este lichiditatea scăzută: dacă în 2007 investitorii tranzacţionau acţiuni de 55 milioane de lei, în prezent rulajul zilnic cu acţiuni este de circa 40 milioane de lei.

„Sunt necesari doi sau trei ani de rezultate financiare bune pentru ca acţiunile BRD să revină la cotaţiile din 2007. Pe de altă parte, un capital autohton mai puternic ar fi ajutat bursa de la Bucureşti să nu fie atât de în urma burselor mature“, a mai spus analistul.

În regiune, bursa de la Bucureşti are printre cele mai slabe evoluţii de la începutul anului, chiar dacă economia a crescut cu 3,8% în primul trimestru, cel mai ridicat ritm de creştere din UE, iar recent agenţia americană S&P a upgradat România în categoria de investiţii. Bursa din Viena are o scădere mai mare decât cea a bursei locale, respectiv de minus 4% de la începutul anului, iar bursa rusească este în scădere cu 9% de la începutul anului din cauza conflictului cu Ucraina. Performerul regiunii este bursa de la Sofia cu un plus de 21% de la începutul anului, urmată de bursa de la Budapesta cu un avans de 4%. Bursa poloneză a crescut cu aproape 2% în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO