ZF 24

Bursa din Atena s-a redeschis cu vânzări masive. Indicele principal scade cu 22,84% în primele minute de tranzacţionare

Autor: Roxana Pricop

03.08.2015, 11:07 2276

Bursa din Atena s-a redeschis astăzi, după cinci săptămâni de suspendare ca măsură de protecţie împotriva retragerilor de capital.

După primele minute de tranzacţionare, indicele principal al bursei -Athens Stock Exchange General Index - afişa o scădere de 22,84%, pe fondul ordinelor masive de vânzare din partea investitorilor.

Tranzacţionarea este în continuare limitată pentru banii din ţară, însă pentru investitorii străini nu există restricţii de capital.

Brokerii greci pot cumpăra acţiuni, obligaţiuni, derivate şi certificate doar dacă folosesc bani nou-intraţi în sistem, mai exact fonduri transferate din străinătate, depozite noi de lichidităţi, bani câştigaţi din vânzarea de acţiuni sau bani care se aflau deja în conturile de investiţii la firmele de brokeraj înainte de îngheţarea sistemului financiar-bancar, potrivit unui decret emis vineri de ministerul grec de finanţe.

Anterior, piaţa de capital elenă a fost deschisă cel mai recent pe 26 iunie.

Traderii locali vor putea cumpăra acţiuni, obligaţiuni, instrumente derivate şi warrant-uri în anumite condiţii, potrivit Ministerului de Finanţe, citat de Bloomberg. Investitorii nju se vor confrunta cu restricţii, dacă au fost activi pe aceste pieţe înainte să fie închise în luna iunie.

Reluarea tranzacţiilor pe piaţa de capital de la Atena are loc în timp ce premierul elen Alexis Tsipras negociază condiţii care vor fi ataşate unui pachet de ajutor financiar de 86 de miliarde de euro din partea ţărilor din zona euro. Statul elen trebuie să ajungă la un acord cu creditorii înainte de data de 20 august, când are de făcut plăţi pentru obligaţiuni deţinute de Banca Centrală Europeană.

Grecia a impus măsuri de control al capitalului pe 28 iunie şi a închis băncile şi pieţele financiare, după ce Tsipras a oprit negocierile cu creditorii pentru a organiza un referendum asupra măsurilor de austeritate cerute de aceştia.

Ulterior, premierul elen a acceptat să implementeze cererile acestora, în schimbul unui nou pachet financiar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO