ZF 24

Calcule economice: Riscul capturarii navelor de catre pirati, mai putin costisitor decat ocolirea Africii

05.01.2010, 12:28 24

Capturarea navelor de catre pirati in Golful Aden este mai putincostisitoare decat navigarea in jurul Africii, a declaratpresedintele Asociatiei bulgare de agenti maritimi, dupa ce douanave britanice, avand la bord marinari romani si bulgari.

Potrivit capitanului Nikola Hristov navigarea in jurul Africiiar insemna costuri suplimentare de 1,5 milioane de dolari, adicacel putin 30 de zile in plus pe mare cu costuri zilnice de30.000-40.000 de dolari, informeaza site-ul Novinite.com. Acestlucru inseamna ca ar fi mai rentabil riscul capturarii navei inGolful Aden si chiar plata rascumpararii cerute de piratiisomalezi.

"Ar fi cel mai bine daca, in loc sa se expuna riscului, NATO siONU ar crea o forta speciala si ar solutiona problema. Precum aprocedat Marina regala britanica. Este ridicol sa discutam desprepiraterie dispunand de mijloacele de comunicare, de spionaj si decontrol de azi. Numai daca exista un fel de sprijin secret alpiratilor ce vizeaza destabilizarea regiunilor", a declaratHristov.

Directorul Autoritatii bulgare de navigatie maritima, HristoDonev, a anuntat ca patru vase, ce navigheaza sub pavilion bulgar,traverseaza in prezent zona in care actioneaza piratiisomalezi.

"Toate navele au fost asigurate impotriva capturarii. Dar astanu inseamna nimic deoarece daca navele sunt capturate pentru oluna, acest lucru inseamna pierderi foarte mari (...)", a afirmatDonev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO