ZF 24

Campioni în business, campioni la concedieri. Unu din zece angajaţi ai celor mai mari companii din energie a plecat. Peste 8.300 de oameni îşi caută loc de muncă

Campioni în business, campioni la concedieri. Unu din...

Autor: Roxana Petrescu

02.06.2016, 10:50 11443

Cele mai mari companii active în domeniul petrolier, al gazelor şi energiei electrice au continuat programele majore de restructurare, unele dintre ele anunţând că nici anul 2016 nu vine cu veşti mai bune pentru angajaţi.

Companiile din energie au devenit în ultimii zece ani „eşantioanele“ din economie pe care s-au testat programe masive de restruc­turări, majoritatea fiind imple­mentate ca urmare a am­plelor pro­cese de pri­vatizare care au marcat sec­torul.

Imagini incredibile cu viaţa copiilor bogaţi din Dubai

Cum arată rusoaica de 23 de ani care a renunţat la cariera de economist pentru a ajunge cea mai frumoasă stewardesă din Rusia

Pe de altă parte însă, transformările din piaţa energiei, mai ales pro­blemele din sectrorul minier, şi-au spus şi ele cuvântul în privinţa personalului activ în acest domeniu.

Potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar, principalii zece jucători din domeniul energetic au terminat anul trecut cu circa 68.000 de angajaţi, cu 8.300 mai puţini faţă de numărul cu care au început 2015, astfel că unu din zece salariaţi din aceşti „campioni“ ai sectorului a fost subiectul unui proces de restructurare.

 

Problemele din cărbuni

Compania din care au plecat cei mai mulţi oa­meni anul trecut este Complexul Energetic Ol­tenia, aproape 3.250 de salariaţi părăsind com­­pania care se confruntă cu pro­bleme ma­jore.

Potrivit informaţiilor transmise, restruc­tu­rarea nu s-a terminat, alţi 2.000 de oameni ur­mând să părăsească pro­ducătorul de energie anul acesta. Com­plexul Energetic Oltenia este un business de aproape 2,7 miliarde de lei care anul trecut a terminat cu pierderi record de 960 de milioane de lei. Complexul Energetic Ol­tenia este cel mai mare producător de energie termo din România, utilizând ca sursă lignitul.

Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, a terminat anul cu aproape 2.300 de oameni în minus, 2015 fiind dificil pentru companie.

Prăbuşirea barilului de la o medie de 100 de dolari la mai puţin de 50 de dolari a semănat primele pierderi de la privatizare în contul de profit şi pierderi al companiei.

În acest context, măsurile luate de Petrom pentru a-şi echilibra situaţia financiară au fost drastice. Firma a tăiat cu 30% investiţiile, a închis sondele neren­ta­bile, măsuri care ine­vitabil şi-au pus am­prenta şi asupra numărului de angajaţi. La momentul privatizării, în 2004, Petrom avea peste 50.000 de angajaţi.

 

Restructurările nu s-au terminat

Grupul Electrica a terminat anul cu o structură de personal mai suplă după ce 1.200 de oameni au părăsit compania. Alţi 500 vor părăsi structura grupului anul acesta.

Nici competitorii Electrica nu au stat departe de programele de restructurare.

Nemţii de la E.ON, care controlează pe plan local un business de peste un miliard de euro, au renunţat anul trecut la mai bine de 380 de angajaţi, după cum arată datele din raportul anual al grupului.

E.ON şi-a făcut intrarea pe piaţa locală după ce a cumpărat în 2005 pachetele de control de la fostele Electrica Moldova şi Distrigaz Nord. La acel moment, cele două companii aveau împreună circa 12.100 de oameni.

Italienii de la Enel, companie care prin intermediul proceselor de privatizare a ajuns să distribuie energie în Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, a terminat anul cu 275 de oameni mai puţin, potrivit calculelor ZF făcute pe baza bilanţurilor depuse la Ministerul Finanţelor.

La nivelul pieţei, Petrom rămâne cel mai mare angajator din domeniul energetic, compania spunând la începutul anului că măsurile de control dur al costurilor ar putea afecta în continuare personalul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO