ZF 24

Care sunt cele mai scumpe oua din lume

18.04.2009, 12:37 3283

Daca va ganditi la oua de Paste, nu sunteti departe de adevar deoarece vorbim de ouale decorate de cel mai renumit aurar, Peter Carl Faberge. Acesta a creat in fiecare an cate un ou marca Faberge pentru familia regala. Cel mai scump ou Faberge a fost vandut pentru 18,5 milioane dolari in 2007. Oul de culoare roz, a fost realizat din email si aur si contine un ceas cu cuc care la fiecare ora iese din ou din ora in ora. Oul care a apartinut familiei Rothchild, Faberge Rothschild, se alatura celor aproximativ 68 de oua Faberge cunoscute ca existand in lume.

Dintre acestea, 56 au apartinut familiei regale ruse, care intre 1885 si 1917 si le-a facut cadou cu ocazia sarbatorilor pascale. Numarul oualor imperiale Faberge nu este stiut cu exactitate, dar specialistii s-au pus de acord ca oscileaza undeva in jurul valorilor de mai sus. 44 de oua imperiale Faberge au fost localizate pana in prezent, cele mai valoroase fiind cele comandate de ultimul tar rus, Nicolae al II-lea, restul fiind disparute.
Realizate din metale pretioase - aur, argint, platina, decorate cu o combinatie de email si pietre pretioase, ouale Faberge au reprezentat intotdeauna un simbol al grandorii si luxului familiei imperiale ruse, precum si a putinelor familii privilegiate si enorm de bogate (Kelch, Rothschild) care si le-au permis. Se spune ca nu poti cu adevarat aprecia si intelege frumusetea unui ou Faberge pana nu vezi unul in realitate. Din pacate, putini se pot bucura de frumusetea lor, majoritatea fiind detinut de colectii private. Doar putine muzee se pot mandri cu asemenea piese si toate se afla in tari relativ greu accesibile: Rusia sau Statele Unite...
Traditia a fost inceputa in 1885 de tarul Alexandru al III-lea care a comandat bijutierului Peter Carl Faberge un cadou special si "surprinzator" pentru sotia sa, imparateasa Maria Feodorovna. Nu se stie exact insa daca nu cumva ideea acestui cadou nu a venit din partea lui Peter Carl Faberge, care sa fi incercat astfel sa castige favorurile tarului.
Indiferent insa care a fost adevarul, cert este ca astfel a aparut primul ou Faberge - "Gaina" - care arata in exterior exact ca un ou adevarat, de dimensiuni mai mari, din email alb, insa care ascunde in interior un "galbenus" din aur, la randul sau adapostind o gaina de aur in miniatura, cu ochi de rubin. Orice ou Faberge are o "surpriza" ascunsa cu grija in interior, ca intr-un joc al papusilor ruse matriosca.
Imparateasa a fost atat de incantata de cadou, incat, in fiecare an, un nou ou Faberge, cu un design din ce in ce mai elaborat si pretios, era comisionat bijutierului Faberge. Singurele cerinte erau ca modelul sa fie neasteptat si sa contina o surpriza... Pe masura ce anii au trecut, ouale Faberge au fost dotate cu mecanisme automate tot mai sofisticate, ceasuri, filigranuri pretioase atent realizate, modelele ajungand sa necesite pana la un an pentru a fi realizate, de o echipa tot mai numeroasa de maestri artizani.
Obiceiul oferirii de oua Faberge cu ocazia Pastelui a fost pastrat si de fiul tarului Alexandru al III-lea, Nicolae al II-lea, pana la revolutia din 1917, cand ultimul ou Faberge imperial - "Constelatia" (neterminat) - a fost produs.

Peter Carl Faberge a utilizat diferite tehnici pentru producerea oualor Faberge: combinarea unor diverse metale (nichel, paladium, cupru, argint, aur) pentru obtinerea de culori diferite sau pur si simplu folosirea de email la sfarsit. O alta tehnica, guilloche, presupune un tratament al suprafetei oului care permitea realizarea de striatii si valuri foarte fine, facute cu mana sau cu un utilaj special. Faberge utiliza pietre naturale existente local - agathe, lapiz lazuli, cuartz. Pietrele pretioase erau folosite pentru decoratiunile finale si erau de cele mai multe ori taiate stil cabochon. Ouale Faberge sunt marcate pe langa sigiliul casei cu emblema artizanului supervizor: inainte de 1903 ele poarta insemnul "MP" (Michael Perchin), iar dupa "HW" (Henrik Wigstrom), ambele simboluri in caractere slave.

Cel mai cunoscut ou imperial Faberge este "Incoronarea", marcat MP si datat 1897. Pe suprafata din email galben, vulturii imperiali bicefali aflati la intersectia firelor de aur sunt desenati cu email negru, purtand fiecare cate un diamant pe piept.

Surpriza oului este reprezentata de replica in miniatura a calestii de incoronare, miniatura care a necesitat 15 luni pentru a fi realizata si care respecta absolut toate detaliile trasurii originale. Oul are o marime mai mare decat cea obisnuita a unui ou imperial Faberge si marcheaza incoronarea tarului Nicolae al II-lea si a imparatesei Alexandra in 1896. In prezent, se afla in colectia de 15 oua imperiale a omului de afaceri rus Viktor Vekselberg. Se pare ca, recent, muzeul Hermitage a restaurat trasura de incoronare originala si a folosit pentru detalii poze ale miniaturii incluse in oul imperial Faberge "Incoronarea"!

Fiecare ou Faberge are povestea sa si este impresionant prin finetea detaliilor, ingeniozitate si design. Asteptam sa vedem daca noul ou scos la licitatie, oul Faberge Rothschild, va depasi recordul precedent stabilit de "Winter Egg" in 2002: 9,6 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO