ZF 24

Care sunt companiile de pe bursă cu cele mai optimiste bugete pentru 2013 ?

Care sunt companiile de pe bursă cu cele mai optimiste...

Autor: Adrian Cojocar

08.05.2013, 19:55 1782

În general, companiile de la bursă şi-au prognozat în acest an creşteri ale afacerilor în ton cu ritmul de creştere al inflaţiei, respectiv o mediană de 4,3%, însă mai mult de două treimi mizează pe o majorare a profitului în 2013, arată o analiză a ZF în rândul a 71 de companii listate la Bursa de la Bucureşti, exceptând SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cifra de afaceri însumată a celor 71 de companii de pe bursă este prognozată să scadă în acest an cu 1,3%, la 49 mld. lei, în timp ce profiturile cumulate este de aşteptat să se majoreze cu 39%, la 5,1 mld. lei.

Producătorul de lactate Albalact Alba Iulia, al omului de afaceri Raul Ciurtin, are unul dintre cele mai optimiste bugete, estimând că va finaliza anul 2013 cu un profit record, de 13,9 mil. lei (3,2 mil. euro), mai mare cu 89,4% faţă rezultatul înregistrat anul trecut pe fondul avansului cu 10% al vânzărilor, care ar urma să ajungă la 385,5 mil. lei (87,6 mil. euro). Conducerea Albalact a propus pentru prima dată în acest an distribuirea de dividende după mai mulţi ani în care tot câştigul s-a îndreptat spre investiţii, valoarea cumulată a dividendelor propuse ridicându-se la 6,8 mil. lei.

„Companiile din industria alimentară ar putea să o ducă mai bine în acest an pentru că sunt premise bune pentru anul agricol, preţurile la principalele produse ar putea să scadă, iar dacă se reduce şi TVA la pâine şi alte alimente, impactul pe consum va fi pozitiv. În ceea ce priveşte Albalact, com­pania va resimţi treptat efectul inves­tiţiilor am­biţioase pe care le-a derulat în ultimii ani pentru că s-au extins masiv în această pe­rioadă. Au demarat şi un marketing destul de agresiv“, spune Andrei Rădulescu, ana­list la firma de interme­diere Broker Cluj.

În sectorul de construcţii, compania omului de afaceri Marian Petre Miluţ Prefab Bucureşti mizează pe o creştere de 29,6% a vânzărilor şi un avans de 41,8% la nivelul profitului, de aşteptat să ajungă la 3,4 mil. lei (0,76 mil. euro). Miluţ a decis de curând să schimbe conducerea societăţii, numindu-l în funcţia de director general pe Adrian Răzvan Ionescu.

Conducerea producătorului de profiluri din PVC Teraplast Bistriţa se aşteaptă la o creştere de 22,9% a afacerilor şi progno­zează că va încheia anul cu un profit de 2,5 mil. lei (0,56 mil. euro) după ce în 2012 a raportat pierderi de 9 mil. lei (peste 2 mil. euro).

Pe de altă parte, analiştii cred că pe ansamblu piaţa de construcţii va avea parte de încă un an foarte dificil în condiţiile în care se aşteaptă ca investiţiile realizate de stat anul trecut în acest sector pe fondul alegerilor să nu mai fie atât de generoase în 2013.

Producătorul de piese şi accesorii auto UAMT Oradea (UAM), care se bazează preponderent pe comenzile primite de la Dacia Renault, prognozează o creştere de 19,7% a afacerilor şi o creştere de 2,6 ori a profitului, care ar urma să ajungă în acest an la 8 milioane de lei (1,8 milioane de euro). Pe bursă acţiunile UAMT sunt mai puţin urmărite din cauza lichidităţii reduse.

Băncile listate pe bursă sunt mai optimiste în acest an, majoritatea aştep­tându-se la o îmbunătăţire a profita­bilităţii.

De exemplu, conducerea Băncii Carpatica mizează în 2013 pe un avans de 34,6% la nivelul profitului, la 33,7 milioane de lei (33,7 mil. euro), şi o creştere a veniturilor de 14,8%.

Banca Transilvania (TLV), cea mai profitabilă dintre băncile de pe bursă, estimează pentru acest an un câştig de 388 mil. lei (88,1 mil. euro), mai mare cu 15,9% comparativ cu anul trecut. BRD se aşteaptă de asemenea la o scădere semnificativă a nivelului provizioanelor care au dus banca pe pierdere anul trecut cu 331 mil. lei.

„Mă aştept ca băncile să aibă rezultate mai bune în 2013 pentru că economia se va stabiliza chiar dacă sectorul bancar pe ansamblu ar putea să continue să înregistreze pierderi. Perspectivele econo­mice din acest an sunt mai bune, creşterea PIB s-ar putea plasa la 1,4%, şi din acest motiv ar trebui să vedem şi un consum mai mare pe sectorul de utilităţi, energie şi gaze“, este de părere Andrei Rădulescu.

El este optimist în ceea ce priveşte companiile din sfera exporturilor, considerând că acestea îşi vor reveni în primele două trimestre ca urmare a stabilizării climatului din zona euro şi deprecierii de anul trecut a leului, care a făcut ca firmele exportatoare româneşti să devină mai competitive.

Francezii de la Sanofi-Aventis care controlează Zentiva Bucureşti (SCD) au cele mai optimiste aşteptări prognozând în 2013 un profit mai mare cu 49%, de 47,9 mil. lei (10,9 mil. euro) şi vânzări mai mari cu 15,1%, de 68,2 mil. euro).

Reţeaua de farmacii Ropharma Braşov (RPH) mizează de ase­menea pe un profit mai mare cu 40% în acest an, de 10 mil. lei şi o majorare a afacerilor cu 8%, la 442 mil. lei.

„În sectorul farmaceutic creşterile sunt din inerţie pentru că populaţia este din ce în ce mai îmbătrânită şi nevoită să con­sume me­di­ca­mente. Cred că piaţa poa­te să crească pe ansam­blu cu până la 5% în acest an“, spune Ră­du­lescu.

Con­du­ce­rea produ­că­torului de echipa­mente pentru con­strucţii şi pro­tecţia me­diului Comelf Bistriţa (CMF) şi-a bugetat o creştere de 2,6 ori a profitului, până la 9,6 mil. lei (2 mil. euro), după ce şi anul trecut câştigul companiei a urcat de circa patru ori. Vânzările companiei sunt prognozate să avanseze de asemenea cu 19,7%.
Compania omului de afaceri Gruia Stoica Remar Paşcani (RMAR) are unul dintre cele mai optimiste bugete de pe bursă în 2013, conducerea acesteia mizând pe o majorare de 4,5 ori a afacerilor, la 222 mil. lei (50,4 mil. euro) şi estimează că va trece pe profit cu un câştig de 20,7 mil. lei (4,7 mil. euro).

Foraj Sonde Craiova (FOSB), o altă companie listată pe piaţa RASDAQ controlată de omul de afaceri Marius Cristescu, estimează un avans de 64% al afacerilor în acest an şi mizează pe un avans de trei ori la nivelul profitului, care ar urma să ajungă la 16,9 mil. lei (3,8 mil. euro).

Circa 42 de companii listate dintr-un total de 62 de emitenţi analizaţi văd o îmbunătăţire a profitului comparativ cu anul precedent, în timp ce numai 32 de societăţi şi-au bugetat o creştere a afacerilor peste rata medie a inflaţiei din ultimul an, de 4,1%.

„Faptul că ritmul de creştere prognozat în bugetul companiilor de pe bursă este sub creşterea nominală a PIB-ului aşteptat pentru acest an, de 5,6% - 6%, arată o abordare relativ pesimistă din partea companiilor. Probabil că a contat şi experienţa managerilor după această criză prelungită“, spune Rădulescu.

OMV Petrom, cea mai mare com­panie din România, se aşteaptă din nou la un profit record în acesta an, de 4,43 miliarde de lei (peste un miliard de euro), mai mare cu 15% faţă de anul precedent, dar vede un declin de 10% la nivelul vânzărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO