ZF 24

Cash-ul nu mai este rege în Germania: Plăţile cu cardul şi cele prin intermediul internetului câştigă teren în fiecare an

Cash-ul nu mai este rege în Germania: Plăţile cu...

Autor: Alex Ciutacu

14.02.2018, 17:59 1139

Cash-ul nu mai reprezintă forma principală de plată în Germania, arată un studiu realizat de Bundesbank, măcinându-se astfel o supremaţie istorică faţă de celalte modalităţi de plată, nemţii fiind cunoscuţi pentru afinitatea lor faţă de tranzacţiile cash, potrivit CNBC.

Studiul arată că plăţile cash au reprezentat 47,6% din volumul total al tranzacţiilor de anul trecut, în scădere faţă de proporţia de 53,2% din 2014.

Plăţile cu cardul au fost principalele responsabile pentru această schimbare, încât acestea au acaparat 39,4% din cota de piaţă a anului trecut, în comparaţie cu 33,4% în 2014, ceea ce oglindeşte un trend global care şi-a intrat în drepturi şi în multe alte state precum Suedia şi Marea Britanie.

„Cash-ul rămâne cea mai populară metodă de plată, însă plăţile cu cardul sunt în creştere”, a transmis Carl-Ludwig Thiele, membru al board-ului în cadrul Bundesbank.

Plăţile prin intermediul internetului sunt în creştere, dar reprezintă doar 3,7% din volumul total.

Germanii şi austriecii sunt principalii utilizatori de cash dintre ţările din zona euro, potrivit unui studiu realizat recent de Banca Centrală Europeană. Această preferinţă a fost asociată cu îngrijorările lor legate de intimitatea tranzacţiilor pe care le gestionează, şi cu o neîncredere înrădăcinată faţă de stat, care îşi are originile în evenimentele secolului trecut.

Studiul realizat de Bundesbank a reliefat că majoritatea germanilor consideră cash-ul ca pe o modalitate utilă de a educa tinerii cu privire la valoarea banilor şi pentru a-şi asigura un control mai bun al finanţelor personale.

Majoritatea cetăţenilor care au participat la sondajul din cadrul studiului susţin că renunţarea la bacnote şi monede ar cauza probleme anumitor segmente de populaţie, printre care şi oamenilor bătrâni, care nu au încredere în modalităţile moderne de plată, în timp ce o treime din cei care au răspuns consideră că utilizarea cu preponderenţă a cardurilor şi a plăţilor prin intermediul internetului ar ajuta lupta împotriva evaziunii fiscale şi a spălării de bani.

Cu toate acestea, germanii îşi iubesc cash-ul în continuare. Un plan guvernamental menit să stabilească o limită de 5.000 de euro pentru plăţile cash a întâmpinat o rezistenţă feroce în urmă cu doi ani, inclusiv din partea băncii centrale. Mai mult, Bundesbank a încercat să se opună în 2016 deciziei BCE-ului de a retrage bacnota de 500 de euro, cea mai mare denominaţie a monedei, din cauza suspiciunilor că ar putea fi folosită preponderent în activităţi ilegale.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO