ZF 24

Cât câştigă de fapt şefii marilor companii americane cu venituri cât PIB-ul unei ţări

Cât câştigă de fapt şefii marilor companii americane...

Autor: CătăIina Apostoiu

28.07.2015, 00:02 1817
Cât a câştigat Jeff Immelt, CEO-ul General Electric, anul trecut? Potrivit documentelor companiei la care au acces acţionarii, cifra se ridică la 9,6 milioane de dolari, o sumă modestă după standardele actuale pentru şe­ful celei de-a opta mari companii a Americii.

Pe aceeaşi pagină se află o altă sumă, mult mai mare: 37,2 milioane de dolari. Aceasta reprezintă „plăţile totale“, o cifră pe care comisia de suppraveghere a pieţei financiare americane, SEC, agenţia de supraveghere a pieţe­lor financiare, le-a cerut companiilor s-o includă în declaraţiile anuale începând cu anul 2006, scrie Bloomberg Businessweek. Cifra include plăţi pe termen lung, cum ar fi opţiuni pe acţiuni şi pensii şi este prezentată ca făcând parte din eforturile de a aduce la lumină sumele totale câştigate de executivi.

La rândul său, Coca-Cola a declarat o sumă de 13,8 mil. dolari în ceea ce priveşte câştigul CEO-ului Muhtar Kent pe anul 2014. Potrivit calculelor SEC, suma totală câştigată de Kent anul trecut se ridică la 25,2 mil. dolari. Companiile au protestat cu privire la introducerea noii cerinţe, argumentând că cifra supraevaluează câştigurile directorilor executivi pentru că include elemente cum ar fi opţiunile pe acţiuni, a căror valoare depinde de atingerea ţintelor de performanţă de către companii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO