ZF 24

Cât câştigă un angajat temporar în România?

Cât câştigă un angajat temporar în România?

Autor: Adelina Mihai

01.07.2014, 14:01 1626

Peste 50.000 de români sunt în prezent angajaţi în regim temporar, adică sunt “închiriaţi” de firme de recrutare către companii mari pentru perioade cuprinse între câteva luni până la trei ani. Salariile angajaţilor temporari variază, în medie, între 1.100 de lei şi poate depăşi 2.400 de lei net pe lună, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor transmise de către patru dintre cei mai mari jucători de pe piaţa serviciilor de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară.

Astfel, în cadrul liderului pieţei, Adecco România, salariul mediu net al celor circa 5.000 de salariaţi daţi spre “închiriere” companiilor în 2013 a fost de 1.153 de lei net pe lună, explicaţia constând în faptul că firma are mulţi clienţi în industria producătoare de componente auto din provincie, unde salariile angajaţilor temporari pornesc, în medie, de la nivelul salarial minim pe economie. În 2013, salariul minim pe economie a fost de 800 de lei brut pe lună (601 lei net),  iar începând de astăzi nivelul salariului minim pe economie este de 900 de lei brut pe lună (670 de lei net pe lună).

Firme de recrutare APT, aflată pe locul 5 în topul companiilor de profil în 2013, a avut un salariu mediu de 2.441 de lei net în rândul celor peste 1.400 de salariaţi, o mare parte din clienţii companiei fiind din industria serviciilor de outsourcing, unde lucrează în general tineri absolvenţi de facultate, cunoscători a una sau chiar două limbi străine.

În cadrul Manpower Group şi Trenkwalder, alţi jucători aflaţi în top 5 pe piaţa serviciilor de recrutare, salariile angajaţilor în regim temporar au variat între 1.700 şi 1.800 de lei net anul trecut. Astfel, Manpower a avut anul trecut un număr mediu de circa 4.500 de salariaţi care au câştigat, în medie, câte 1.866 de lei net pe lună, în timp ce Trenkwalder, care a închiriat către companii aproximativ 4.700 de salariaţi, a oferit un salariu mediu de 1.732 de lei pe lună.

Spre comparaţie, anul trecut, salariul mediu net înregistrat la nivelul întregii economii a fost de 1.622 de lei net pe lună, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Piaţa serviciilor de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară depăşeşte valoarea de 200 de milioane de euro pe an, fiind formată din salariile “facturate” de agenţii de închiriere de angajaţi şi de comisioanele încasate de aceştia de la clienţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO