ZF 24

Cât costă prosperitatea economică mondială: Datoria globală atinge un prag record de 233 de mii de miliarde

Cât costă prosperitatea economică mondială: Datoria...

Autor: Alex Ciutacu

05.01.2018, 19:00 3289

Datoria globală a atins un prag critic de 233 de mii de miliarde în cel de-al treilea trimestru al anului 2017, în creştere cu 16 mii de miliarde faţă de sfârşitul anului 2016, potrivit unei analize realizate de Institutul Finanţelor Internaţionale (IIF), potrivit Bloomberg.

Datoria gospodăriilor şi a sectorului privat a atins un maxim record în ţări precum Canada, Franţa, Hong Kong, Coreea de Sud, Elveţia şi Turcia.

În acelaşi timp, nivelul datoriei raportat la PIB a scăzut pentru al patrulea trimestru consecutiv, în timp ce creşterea economică se accelerează. Acest nivel se situează la 318%, cu 3% mai mic decât un maxim stabilit în al treilea trimestru din 2016, potrivit Institutului.

„O combinaţie de factori au contribuit la acest declin, printre care şi o creştere economică peste aşteptări sincronizată la nivel globală, creşterea inflaţiei în state precum China şi Turcia, şi eforturile de preveni un nivel destabilizator al datoriei, în state precum China sau Canada”, transmit analiştii din cadrul IIF.

Naţiunile Unite au calculat populaţia globală la 7,6 miliarde de persoane, sugerând astfel că datorie per capita la nivel global ajunge la 30.000 de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO