ZF 24

Cât de eficient este sistemul bancar: veniturile per angajat sunt mai mici cu 12% decât în ţările din regiune

Cât de eficient este sistemul bancar: veniturile per...

Autor: Liviu Popescu

15.05.2015, 13:01 669

Băncile din România au 1,4 milioane de euro (6,2 mil. lei) active bancare per angajat, sub media de 2,5 mil. euro a ţărilor din Europa Centrală şi de Est, în timp ce raportul venituri nete per angajat este de 74.000 de euro (330.000 lei), cu 12% sub media regională, potrivit datelor dintr-un studiu realizat de compania de consultanţă Deloitte.

Cehia este liderul ţărilor din regiune la capitolul active bancare per angajat, cu 4,5 mil. euro, urmată de Slovacia, cu un raport de 3 mil. euro. Aceste două ţări conduc şi clasamentul raportului venituri nete per angajat, 157.000 de euro şi respectiv 111.000 de euro. Aceste statistici subliniază productivitatea mediocră a sistemului bancar local în pofida reducerii reţelei de sucursale şi a numărului de angajaţi din ultimii ani.

„Este vorba de întreaga dezvoltare a sistemului financiar din România în comparaţie cu alte ţări. La noi a început foarte târziu, iar acest decalaj încă nu a fost recuperat, vorbim aici şi de alţi indicatori economici. Deşi am avut un ritm de dezvoltare mai rapid, ne mai trebuie încă 15-20 de ani până când vom ajunge să ne comparăm cu media regională“, susţine analistul economic Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO