ZF 24

Cât va fi cursul la sfârşitul anului? Analiştii nu exclud episoade de volatilitate. Peste 60% din creditele luate de la bănci de populaţie şi companii sunt în valută

Cât va fi cursul la sfârşitul anului? Analiştii nu...

Autor: Claudia Medrega

17.03.2015, 13:00 1842

Evoluţia cursului este un subiect extrem de sensibil pentru români având în vedere că peste 60% dintre împrumuturile contractate de la bănci de populaţie şi companii sunt în valută, cele mai multe fiind în euro.

Analiştii anticipează o evoluţie relativ stabilă a cursului leului faţă de euro, în jurul pragului de 4,45 lei/euro, dar susţin că pot să apară episoade de volatilitate generate de factori interni sau externi. Pentru paritatea leu/franc opiniile sunt împărţite, unele estimări indicând nivelul de 4 lei, în timp ce alţi analişti văd posibile cotaţii până aproape de 5 lei/franc până la sfârşitul anului. Prognoze diferite apar şi în cazul cursului leu/dolar, estimările fiind cuprinse între 4,32 lei/dolar şi 4,9 lei/dolar.

Tema cursului de schimb a fost şi rămâne foarte prezentă în spaţiul public. Evoluţia cursului este un subiect extrem de sensibil pentru români având în vedere că peste 60% dintre împrumuturile contractate de populaţie şi companii sunt în valută, cea mai mare parte fiind în euro. În aceste condiţii, episoadele de depreciere a leului au un efect psihologic puternic asupra românilor.

Euro a ajuns ieri la 4,4370 lei, dolarul a fost 4,2107 lei, iar referinţa anunţată de BNR pentru francul elveţian a ajuns la 4,1940 lei. Dolarul american este moneda cu cea mai mare apreciere faţă de leu în ultimul an, cu o creştere de 30%. Pe plus au fost şi cei care au pariat pe lira sterlină, dolarul canadian sau francul elveţian ca monedă de economisire, în timp ce deponenţii care au mizat pe euro au pierdut, deprecierea faţă de leu fiind de circa 1,3%. Stocul creditelor în valută acordate persoanelor fizice era în noiembrie de echivalentul a 62 mld. lei (14 mld. euro), din care aproape 84% erau împrumuturi acordate în euro şi 15,7% reprezentau finanţările în franci elveţieni, potrivit datelor BNR. Creditele în dolari americani reprezentau numai 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO