ZF 24

Câtă energie au produs eolienele din România în cele două zile de furtună

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

01.10.2013, 19:30 3024

Energia eoliană asigura ieri peste 20% din producţia de energie, fiind a doua cea mai im­portantă sursă după cărbuni, dar înaintea elec­tricităţii generate de centrala de la Cernavodă sau de hidrocentrale, după cum ară­tau datele transmise în timp real de Transelectrica, transportatorul naţional de energie.

Astfel, în jurul orei 17:00 circa 1.670 MW, peste 70% din capacitatea totală insta­lată în parcuri eoliene, livrau electricitate, pro­ducţia de energie regenerabilă fiind injectată cu prioritate în sistem. Spre exemplu, pe data de 28 septembrie, la aceeaşi oră, numai 128  MW din parcuri eoliene injectau energie în sistem.

Creşterea puternică a producţiei de energie în parcuri eoliene are loc în contextul în care judeţele Tulcea şi Dobrogea, zonele care au atras cele mai multe investiţii în sectorul eolian, au fost sub avertizarea de cod porto­caliu de ploi şi vânt până azi la ora 2:00, potrivit celor mai recente informaţii de la Administraţia Naţională de Meteorologie, citate de Mediafax.

Totodată, în cursul zilei de ieri, din cauza furtunilor, 14 localităţi din judeţul Constanţa au rămas fără energie electrică, iar opt dintre acestea au rămas fără apă potabilă.

Datele Transelectrica mai arată că în cursul zilei de ieri exporturile de energie s-au menţinut la un nivel ridicat. Astfel, în jurul orei 17:00 România exporta circa 687 MW de energie, ceea ce se apropie de capacitatea unui reactor nuclear al centralei de la Cernavodă.

Efectele producţiei de energie eoliană sunt vizibile şi pe bursa de energie OPCOM. Astfel, dacă pentru ziua de 29 septembrie preţul pe un megawatt/oră de energie era de 171 de lei, iar pentru 30 septembrie electricitatea s-a tranzacţionat spot cu 128 de lei pe MWh, energia pentru azi se tranzacţiona ieri la un preţ de 80 de lei pe megawatt/oră.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO