ZF 24

Cătălin Păuna,Senior Economist Banca Mondială:Întrebarea mea pentru viitorul României este, în condiţiile de convergenţă economică cu Europa, de ce şomajul la tineri e aşa ridicat?

Cătălin Păuna,Senior Economist Banca...

Autor: Roxana Rosu

23.05.2017, 10:32 534

Întrebarea mea pentru viitorul României este, în condiţiile de convergenţă economică cu Europa, de ce şomajul la tineri e aşa ridicat?, întreabă Cătălin Păuna,Senior Economist Banca Mondială la conferinţa EY 25 de întrebări pentru România.

”Ne apropiem de 60% de venitul mediu din UE, ne apropiem de Ungaria, Polonia, ne-am decuplat de Bulgaria. Dar sunt mulţi tineri care nu participă la economia României. Sunt tineri care nu sunt nici angajaţi, nici în educaţie, nici training. E un procent foarte mare, de 20%. Ei trebuie să fie motoarele creşterii viitoare”

Rata sărăciei este de 10 ori mai mare la persoanele cu învăţământ primar decât la cei care au absolvit invăţământ terţiar. 

Administraţia publică românească nu e mare faţă de alte ţări, cheltuielile cu salariile. Cheltuielile cu investiţiile nu sunt mari, ci ineficiente. Schimbările sunt de lungă durată, au durat şi secole pentru ca ţările occidentale să ajungă la performanţa la care sunt acum.

Pentru a moderniza administraţia ai nevoie de oameni, procese şi tehnologie de calitate. E nevoie de salarii tentante, sectorul public să se bată cu cel privat pentru oameni, încrederea că acel absolvent va avea o carieră pe termen lung, ceea ce încă nu se întâmplă.

Nu putem avea o ţară performantă, fără un sector public performant. 

Creşterea pe termen lung este asigurată de productivitate. Trebuie să avem grijă că procesul de convergeţă nu e un dat, dacă faci greşeli mari de politică publică se vede pe termen lung. De exemplu să investeşti prea mult în infrastructură, inclusiv prin fonduri europene. Portugalia de exemplu are infrastructură, dar acum trebuie să investeacă mult în menţinerea ei, din buget. Ungaria, Cehia, Croaţia au făcut greşeli care s-au văzut. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO