ZF 24

Câţi bani încasează România din TVA şi câţi din impozitul pe profit comparativ cu 9 ţări din Europa

Câţi bani încasează România din TVA şi câţi din...

Autor: Iulian Anghel

26.04.2014, 18:07 2451

TVA asigură un sfert din veniturile bugetare ale României, taxa pe valoarea adăugată aducând în 2013 câştiguri de 51,8 miliarde de lei, echivalentul a 8,3% din PIB.

Veniturile aduse de TVA se situează imediat după contribuţiile de asigurări, care au adus 27% din veniturile bugetului general consolidat. Un singur procent de TVA aduce, aşadar, bugetului 2,1 miliarde de lei anual, adică aproape cât tot ce este aşteptat de pe urma atât de disputatei accize de 7 eurocenţi pe litrul de carburant.

Ţările care obţin mai multe venituri din TVA decât din impozitul pe venit sunt cele din estul Europei şi, mai ales, cele care au introdus cota unică de impozitare. Bulgaria, cu o cotă unică de impozitare de 10% şi o cotă standard de TVA de 20% are la buget 2,9% echivalent PIB din impozitul pe venit şi de 8,7% din PIB din TVA, iar Ungaria, cu o cotă unică de 16% la venituri, are venituri din TVA de 8,5% din PIB şi din impozitul pe venit de 4,9% echivalent PIB. România aduce la buget din TVA în medie 8% echivalent PIB şi doar ceva mai mult de 3% echivalent PIB din impozitul pe venit.

O ţară ca Suedia are o TVA de 25%, mai mare ca în România, dar aceasta nu reprezintă principala resursă bugetară, ci impozitul pe venit al persoanelor fizice. Bugetul Suediei strânge din TVA echivalentul a 9,4% din PIB, în vreme ce din impozitul pe venit strânge echivalentul a 15% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO