ZF 24

Cati bani intra intr-o zi intr-un spital din plati informale, "la plic"?

31.03.2010, 00:00 95

Intr-un spital mare din Capitala intra anual "spaga" deaproximativ 1,4 mil. euro numai din interventii chirurgicale,potrivit calculelor ZF. Astfel, intr-o unitate de dimensiuni marisunt efectuate zilnic in jur de 40-50 de interventii chirurgicale,iar "spaga" medie pentru o interventie este de circa 100 de euro,conform informatiilor ZF. Rezulta ca un spital strange aproximativ4.000 de euro pe zi din interventii chirurgicale, si 1,4 mil. europe an, conform calculelor ZF.

Platile informale sau "spagile" sunt una dintre principaleleprobleme ale sistemului romanesc de sanatate, medicii acceptandbani de la pacienti in conditiile in care salariile lor sunt extremde mici, de 170-340 de euro pentru un medic aflat la inceputulcarierei. Spre comparatie, la cel mai recent targ de joburi instrainatate pentru medicii romani, ofertele incepeau de la 3.000 deeuro.

Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate(CNAS), Irinel Popescu, spunea anul trecut intr-un interviu acordatZiarului Financiar ca platile informale din sistemul sanitar suntde 360-500 mil. euro. In Romania, exista aproximativ 50.000 demedici, astfel ca un medic primeste anual o "spaga" medie de peste7.200 de euro, potrivit calculelor ZF.

Ministerul Santatii spune ca un prim pas in eliminarea platilorinformare ar fi introducerea coplatii, adica o suma de bani pentruserviciile medicale, si pentru care pacientii ar urma sa primeascachitanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO