ZF 24

Câţi şefi de bancă din top 10 au rezistat în anii de criză pe poziţia de director general

Autor: Claudia Medrega

02.02.2016, 19:35 3493
Pierderile raportate de bănci în ultimii ani şi portofoliile consistente de credite neperformante au făcut ca puţini şefi de bancă să reuşească să supravieţuiască crizei.
 
Criza prin care a trecut în ultimii ani sectorul ban­car nu a rămas fără urmări la nivel de top management, doar patru dintre cele mai mari zece bănci locale traversând perioada de criză cu acelaşi director executiv, în timp ce restul au schimbat doi, trei sau chiar cinci şefi în ultimii an.
 
Bancpost, BCR şi BRD-SocGen se detaşează în topul schimbărilor la nivel de top management din 2008 încoace, schim­bând mai mult de trei persoane pe poziţia de director general.
 
Recordul schimbărilor de şefi îi revine Bancpost, care a ajuns la un număr de cinci directori executivi în ultimii ani. La conducerea băncii româneşti cu capital grecesc s-au perindat Manuela Plăpcianu, Mihai Bogza, Peter Weiss, Anthony Has­siotis şi George Georgakopoulos. Mihai Bogza a rămas preşedinte al con­siliului de administraţie al băncii.
 
BCR, cea mai mare bancă din sistem după active, a avut după 2008 trei directori generali, respectiv Dominic Bruynseels, Tomas Spurny şi Sergiu Manea.  Sergiu Manea, 43 de ani, a preluat în toamna anului trecut conducerea celei mai mari bănci locale, fiind primul român pe care austriecii au pariat să ducă banca înainte. BCR a rămas lider al pieţei în anii de criză, însă cota sa de piaţă a alunecat spre 16%. Într-un deceniu, Andreas Treichl, şeful Erste Bank, a schimbat cinci preşedinţi executivi la BCR.
 
 
Şi BRD-SocGen, a doua bancă din sis­tem, a schimbat tot trei şefi în ultimii ani. Philippe Lhotte, 54 de ani, a preluat în toam­na anului 2012 conducerea BRD-SocGen.
 
Banca Transilvania şi ING Bank au schimbat doi directori executivi din 2008 până acum.
 
Băncile care au rămas cu acelaşi direc­tor general, ceea ce a însemnat implicit prelungirea mandatelor, sunt Raiffeisen, CEC Bank, UniCredit Ţiriac şi Alpha.
 
Steven van Groningen, 57 de ani, conduce Raiffeisen Bank România din 2002, imediat după preluarea de către austrieci a Băncii Agricole. Grupul austriac i-a prelungit anul trecut mandatul de director executiv-CEO al Raiffeisen Bank România pentru încă cinci ani, până în 2020. El este unul dintre cei mai longevivi bancheri de pe piaţa românească, iar odată cu prelungirea mandatului va ajunge să aibă 18 ani în poziţia de CEO pentru o bancă de top, mai puţin uzual.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO