ZF 24

Cazacu, XTB Brokers, la ZF Live: Am avut clienţi care au câştigat sume mari în această perioadă de volatilitate a pieţei

Autor: Radu Bostan

16.01.2015, 00:08 1083

Prăbuşirea preţului petrolului cu 50% în ultimele 12 luni a adus unor români câştiguri mari, a spus Claudiu Cazacu, analist-şef al firmei de brokeraj XTB România.

„Unii români au câştigat bani pariind pe petrol. Dacă au avut o singură poziţie, au câştigat masiv. Am avut clienţi care au făcut sume greu de imaginat în piaţa petrolului. Putem vorbi de sume de şase zerouri, de ordinul acesta de mărime", a spus Cazacu joi, în cadrul emisiunii ZF Live.

Preţul petrolului, care în ultimele 12 luni s-a înjumătăţit, ar putea scădea la un nivel minim sub 40 de dolari/baril în următoarele două săptămâni, însă în restul anului va recupera şi în jurul lunii decembrie s-ar putea situa aproape de 60 dolari/baril, estimează analistul. De la un maxim de 115 dolari/baril în luna iunie 2014, cotaţia petrolului Brent, referinţa pe piaţa europeană, s-a prăbuşit la începutul acestui an la mai puţin de 50 de dolari/baril. Un baril de petrol Brent cu livrarea în luna februarie se tranzacţiona ieri la preţul de 48 de dolari, în scădere cu 1,1% faţă de ziua anterioară, potrivit Bloomberg. Economia mondială era în recesiune ultima oară când barilul de petrol era atât de ieftin, în anul 2009.

Însă de atunci economia lumii a crescut neîntrerupt, cu rate anuale de circa 3%. Deşi odată cu avansul economic a revenit şi cererea de petrol, ieftinirea atât de rapidă a ţiţeiului a fost rezultatul unui concurs de factori care nu şi-au atins punctul critic decât în 2014, a explicat Cazacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO