ZF 24

CE a „binecuvântat” colaborarea dintre nemţii de la Daimler şi un producător rus de blindate

CE a „binecuvântat” colaborarea dintre nemţii de la...

Autor: Sebastian Tănase

27.02.2015, 00:00 2099
Comisia Europeană a aprobat crearea unui parteneriat între grupul german Daimler, al doilea mare producător de camioane la nivel mondial, şi compania rusească Kamaz, care livrează camioane dar şi o largă varietate de vehicule blindate, unele folosite în conflictul din Ucraina, scrie Euractiv. Joint venture-ul se va ocupa cu producţia de camioane uşoare şi de mare tonaj precum şi cu sudarea şi vopsirea cabinelor de camioane.
 
Comisia a stabilit că proiectul nu va trezi îngrijorări privind încălcarea regulilor concurenţei deoarece compania mixtă va activa doar în Rusia şi Belarus.

Jurnalişii Euractiv au cerut detalii CE cu privire la compatibilitatea proiectului în condiţiile în care UE a impus sancţiuni şi restricţii Rusiei pe fondul anexării peninsulei Crimeea şi a conflictului din Ucraina. Printre sancţiunile impuse de UE se numără şi embargoul asupra importării şi exportării de armament şi materiale asociate din şi către Rusia. La o primă examinare se pare că forţele rebele pro-ruse din Estul Ucrainei folosesc multe vehicule blindate Kamaz.   Potrivit lui Sergei Cemzov, directorul general al Rostec Corporation , o companie de stat din Rusia care se ocupă cu producţia de armament, niciun proiect major derulat în parteneriat cu Vestul nu a fost suspendat ca urmare a sancţiunilor impuse de UE. „Niciun proiect lansat în trecut nu a fost oprit”, a afirmat Cemzov, menţionând exemplul producătorului anglo-italian de elicoptere AugustaWestland care continuă să activeze în Rusia şi care urmează să îşi extindă producţia pentru realizarea unui nou elicopter destinat operaţiilor în largul mării. De asemenea, Cemzov a mai spus că AvtoVAZ, compania care produce marca Lada şi unul dintre liderii industriei auto din Rusia, continuă să coopereze cu francezii de la Renault-Nissan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO