ZF 24

Ce este criza financiar-economica - mai pe "romaneste"

22.05.2010, 09:59 3087

"Romanul e bun la toate", este o zicala care ar trebuisa fie un brand de tara. Si romanul atotstiutor nu se pricepe doarla fotbal, calculatoare sau masini, ci si la...macroeconomie.

De cateva zile circula pe internet chiar o explicatiepentru criza financiar-economica globala, aceasta fiind demonstrataastfel incat sa fie inteleasa de oricine.

Unii intampina dificultati in a intelege mecanismul crizei.Pentru cei mai multi, acesta le apare ca ceva extrem de complicatsi cu origini obscure. In fond, este mai simplu decat ne-am puteainchipui. Cineva a avut inspiratia de a sintetiza aceasta stareintr-un scenariu compus din zece etape. Iata-l:

1. Ion are o crasma. Pentru a-si spori vanzarile, el decide sale ofere clientilor (majoritatea - betivani neispraviti) bautura pedatorie. Isi noteaza cu grija datoria fiecarui client, tinandastfel un bilant al creditelor acordate. Pe masura ce seraspandeste vorba ca Ion te serveste acum in schimbul promisiuniide a plati in viitor, numarul clientilor creste, iar vanzarile debautura asijderea. Pe faza, Ion profita de ocazie si scumpestetuica si berea.

2. Un consilier bancar abil isi da seama ca afacerea lui Ioneste de viitor si ii acorda acestuia un credit pentru dezvoltareacarciumii. Creditul este garantat cu creantele acumulate de Ion -promisiunile de plata ale betivanilor care ii trec pragul.

3. Superiorii consilierului bancar - baieti destepti, cuindelungata expertiza in mobilizarea resurselor financiare -refinanteaza creditul acordat lui Ion prin emisiunea a trei tipuride obligatiuni, garantate, desigur, cu datoriile alcoolicilor:BEAU-BOND, BEAT-BOND si VOMIT-BOND.

4. Aceste titluri financiare sunt cumparate si tranzactionateapoi pe piata internationala. Multi investitori nu inteleg ceinseamna aceste obligatiuni si cu ce sunt garantate. Cu toateacestea, cererea pentru ele creste, alimentata de crestereacontinua a cotatiilor.

5. Intr-o buna zi, cu toate ca preturile continua sa urce,managerul de risc al unei banci (concediat ulterior, fiindu-ireprosata atitudinea pesimista) decide ca este timpul sa cearaplata datoriilor acumulate de betivii care frecventeaza crasma luiIon.

6. Datornicii nu au cum sa plateasca. Ion nu isi poate rambursacreditul contractat de la banca si intra in faliment.

7. Obligatiunile BEAU-BOND si BEAT-BOND isi pierd 95% dinvaloare. VOMIT-BOND sta ceva mai bine, valoarea ei stabilizandu-sedupa o prabusire de 80%.

8. Furnizorii carciumii lui Ion intampina serioase dificultatifinanciare, dupa ce clientul lor a inchis portile si dupa ceobligatiunile in care investisera masiv si-au pierdut valoarea.Furnizorul de tuica este preluat de o firma concurenta, iar fabricade bere intra in faliment.

9. Banca este salvata de la faliment de catre Guvern, in urmaunor consultari dramatice intre partidele politice.

10. Fondurile necesare acoperirii pierderilor sunt obtinute prinimpozitele platite de catre persoanele care nu consuma alcool.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO