ZF 24

Ce estimări au analiştii privind profitul Băncii Transilvania în trimestrul trei

Ce estimări au analiştii privind profitul Băncii...

Autor: Roxana Pricop

29.10.2013, 19:49 1142

AnaliŞtii se aşteaptă ca Banca Transilvania (simbol bursier TLV) să raporteze un profit net în trimestrul al treilea uşor sub cel raportat în trimestrul al doilea, de 95 de milioane de lei, care a fost de trei ori mai mare decât cel raportat în acelaşi interval al anului trecut. Banca Transilvania ar putea raporta o creştere a creditelor peste nivelul pieţei, mai cred analiştii.

Banca Transilvania va publica re­zultatele financiare pe trimestrul al trei­lea joi, 31 octombrie. Analiştii contactaţi de Ziarul Financiar au estimat că profitul net din trimestrul al treilea va fi mai mic decât cel din trimestrul doi, de 95 milioane de lei, dar constant faţă de cel din trimestrul al treilea din 2012, când a înregistrat un profit de 82,4 milioane de lei.

„Ne aşteptăm ca profitul net al TLV să rămână la nivel ridicat în trimestrul trei, ajutat iar de câştigurile din vânzările de titluri de stat, dar constant faţă de nivelul din trimestrul trei 2012 şi uşor sub cel din trimestrul doi 2013. Esti-mă­rile noastre se bazează pe pre­supunerea că rata efectivă a impozitului va reveni spre nivelul statutar, iar costul riscului va fi uşor mai ridicat decât cel din tri­mestrul doi 2013, care a fost cel mai scă­zut din ultimii ani“, a spus Alexandru Combei, CFA, analist şef la casa de brokeraj Raiffeisen Capital&In­vestment.

„Mă aştept ca banca să continue să rămână prudentă şi să facă o acoperire prin provizioane de peste 100% a creditelor neperformante, deşi şi-ar putea permite un nivel mai coborât. Estimez că profitul net din trimestrul trei va fi sub cel raportat în trimestrul anterior şi uşor sub cel din acelaşi inter­val al anului trecut“, a spus Adriana Ma­rin, manager al diviziei clienţi insti­tu-ţionali la firma de brokeraj Broker Cluj.

În opinia managerului Broker Cluj, Banca Transilvania are o poziţie privilegiată în sistemul banca local în care majoritatea băncilor sunt deţinute de grupuri financiare străine aflate într-un proces de dezintermediere.

„Cred că va raporta o creştere uşoară a creditelor, un lucru destul de im­portant având în vedere producţia redusă de credite noi din sistemul ban­car“, a mai spus Adriana Marin.

„Ne aşteptăm la o îmbunătăţire marginală a volumului creditelor acor­date“, a spus şi Magda Sîrghe, analist fi­nanciar la firma de brokeraj Tradeville.

În ceea ce priveşte evoluţia acţiu­nilor TLV, analiştii contactaţi de ZF sunt optimişti. Acţiunile TLV au crescut cu 26% de la începutul anului, iar analiştii le consideră în continuare atractive în raport cu multiplii de evaluare ai băncilor din regiune.

„Titlurile TLV arată ca fiind pu­ter­nic subevaluate prin prisma multi­plului P/E (raport dintre preţul acţiunii şi pro­fitul pe acţiune - n.red.) şi supra­evaluate din perspectiva multi­plului P/B (preţul acţiunii din piaţă raportat la valoarea contabilă - n.red.), comparativ cu bănci europene care deţin active similare“, a mai spus analistul de la Tradeville.

Analistul-şef al RCI are reco­mandare „hold“ pentru acţiunile TLV.

Acţiunile TLV au crescut cu 2,4% în şedinţa de ieri, până la un preţ de 1,4 lei/acţiune, cotaţie la care capitalizarea băncii cu sediul în Cluj-Napoca este de 3 miliarde de lei (695 mil. euro). Cei mai mari acţionari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61% din acţiuni, şi Bank of Cyprus.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO