ZF 24

Ce impact ar avea asupra economiei romanesti egalarea monedei euro de catre dolar?

Ce impact ar avea asupra economiei romanesti egalarea monedei euro de catre dolar?
03.03.2010, 00:00 60

Un pret de un dolar pe un euro ar insemna pentru economiaromaneasca o crestere a exporturilor dar si o majorare a pretuluigazelor naturale si petrolului, sustin analistii economici, caremai adauga insa ca este foarte putin probabil ca acest scenariu sase realizeze in urmatorii cinci ani.

Dolarul continua sa se aprecieze raportat la moneda europeana pefondul problemelor din zona euro, un euro ajungand de la 1,35dolari anul acesta fata de media de 1,4 dolari anul trecut.

Miliardarul american George Soros considera insa ca euro se vadeprecia, probabil, in raport cu dolarul pana la paritate, incontextul unor atacuri agresive ale fondurilor de hedging impotrivamonedei europene, citat de Wall Street Journal in urma cu douazile.

"Partea pozitiva a egalarii euro de catre dolar ar consta incresterea activitatii economice in zona euro, respectiv crestereacompetitivitatii exporturilor in afara Uniunii Europene", adeclarat Lucian Anghel, economist-sef la Banca Comerciala Romana(BCR). De aceeasi parere este si Rozalia Pal, economist-sef laUnicredit Tiriac .
Exporturile reprezinta circa 30% din Produsul Intern Brut (PIB),adica aproape 36 miliarde euro anul trecut.

Pe de alta parte, egalarea monedei europene de catre dolar ar aveasi efecte negative pe piata romaneasca, in principal in sectorulenergetic.
Altfel spus, aprecierea dolarului se va resimti in pretul gazelornaturale si al petrolului, avand in vedere ca din productiainterna, Romania isi acopera la gaze naturale doar doua treimi dinconsum in timp ce la petrol isi acopera aproape jumatate dinnecesar.

"Avand in vedere ca platim gazele, petrolul, energia in dolari, oapreciere a dolarului s-ar vedea in pretul platit la petrol sau lacelelalte", mai spune Lucian Anghel.
Anul trecut Romania a importat 2 miliarde de metri cubi de gaze, laun pret mediu de 356 de dolari pe mia de metri cubi. Altfel spus,factura la gazele naturale s-a ridicat la circa 712 milioane dedolari anul trecut, potrivit estimarilor ZF. Pretul gazelor avariat in functie de cursul dolarului, de la 493 dolari pe mia demetri cubi in ianuarie la 299 dolari in decembrie anul trecut. Lanivel national, consumul de gaze a fost de 13,2 miliarde de mericubi de gaze anul trecut, mai putin fata de anul anterior cu 15%,potrivit ANRE.

Potrivit calculelor ZF, factura la gazele naturale importate arputea ajunge la 726 milioane de dolari, in conditiile in caremoneda americana s-ar aprecia pana la un nivel presupus de 3,1 leipentru un dolar. Altfel spus, Romania ar putea plati cu 14 milioanede dolari mai mult anul acesta fata de anul trecut, in cazul incare volumul important ar ramane la fel cu cel de anultrecut.

"Este putin probabil insa sa continue tendinta de apreciere adolarului. Acesta a fost privilegiat de problemele din zona euro.Dolarul prezinta o volatilitate foarte mare", a spus Ionut Dumitru,economist sef la Raiffeisen Bank.

Asadar, problema care se pune este ce anume va genera egalareamonedei euro de catre dolar: o intarire a economiei americane sau oscadere a economiei europene?
"Sunt mai multi factori care ar trebui sa fie luati in considerare.De aceea raspunsul la aceasta intrebare ar putea fi dat intr-o tezade doctorat", sustine Anghel.
Rozalia Pal, economis-sef la Unicredit Tiriac, este de parere camoneda dolar nu va egala moneda europeana, cel putin nu inurmatorii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO