ZF 24

Ce înseamnă "Made in Romania" de ziua naţională pentru politicienii de la Bucureşti versus un antreprenor din Tărtăşeşti

Ce înseamnă "Made in Romania" de ziua naţională...

Autor: Cristian Hostiuc

01.12.2013, 19:33 3236

Uitându-mă cum Băsescu, Ponta şi Antonescu, plus găştile lor, îşi întorc spatele în fiecare zi în văzul întregii ţări, dar şi al întregii lumi, de Ziua Naţională a României am citit în Business Construct, revista noastră lunară care a apărut joi pe piaţă, cum Dumitru Toader, un antreprenor român anonim, produce în comuna Tărtăşeşti din judeţul Dâmboviţa mobilă din lemn masiv pentru copii, care ia calea exportului. Produsele lui mobilează 2.300 de camere pe an în Statele Unite, acolo unde se nasc anual patru milioane de copii. În România se nasc mai puţin de 200.000 de copii. „Avem depozitul pe coasta de est - în New Jersey - şi suntem prezenţi în aproximativ 65 de magazine din toată America“, spune Dumitru Toader, proprietarul Romina Furniture. Iar acum vrea să se ducă în Venezuela cu paturile lui pentru copii. Sigur liderii noştri politici nu au auzit vreodată de Dumitru Toader şi nici nu ştiu dacă îi interesează cine sunt ceilalţi exportatori ai României dincolo de Dacia, Petrom sau Rompetrol Rafinare.

De Ziua Naţională a României am citit cum Antonescu şi Ponta nu se duc la Cotroceni că au altă treabă, dar şi că sunt români care conduc din cea mai înaltă poziţie operaţiunile unor multinaţionale în Canada, Japonia sau Rusia. Răspund de afaceri de câteva miliarde de dolari sau euro pe an cu zeci de mii de angajaţi. De asemenea, nu cred că liderii noştri politici, şi nu numai Ponta, Băsescu sau Antonescu, s-au întâlnit vreodată cu ei. Aceşti antreprenori români sau executivi români ar fi trebuit să stea în primul rând la parada militară, nu politicienii.

De Ziua Naţională am aflat că România ocupă locul 14 la nivel mondial la exportul de încălţăminte, locul 13 în lume la exportul de mobilă sau că suntem pe primul loc în acest an în Uniunea Europeană la producţia de floarea-soarelui. De asemenea am aflat că suntem pe ultimul loc în UE la absorbţia de fonduri structurale, bani gratis, locul 73 în lume la atractivitatea mediului de afaceri sau ultimul loc în Europa la cheltuielile cu sănătatea. Ocupăm ultimul loc în Europa la salariile medicilor şi locul 110 în lume după speranţa de viaţă la naştere.

De Ziua Naţională mi-am amintit că am un coleg de liceu care are 12 tiruri cu care transportă marfă din Antwerp în Marea Britanie sau în ţările nordice. Pentru România nu a fost bun, stătea luni întregi pe holurile ministerului să primească autorizaţie, aşa că s-a dus în Europa să-şi caute de lucru, ca să nu închidă afacerea. Până în vara acestui an nici eu nu auzisem ce face, dar ca el există foarte mulţi români care sunt performanţi afară.

Multinaţionalele care au afaceri în România, având în frunte expaţi, nu ştiu cum să-ţi arate mai bine cât de mândri sunt ei de românii pe care îi au aici şi cu care lucrează. Microsoft are un centru de ingineri români, ascuns într-o clădire din Bucureşti, cu care operează în toată lumea. Şi nu sunt angajaţi low cost, de call center. Nu-mi amintesc ca proprietarii români să vorbească aşa de frumos despre angajaţii lor români.

De ce românii într-o organizaţie străină, într-o multinaţională sau într-o asociaţie sunt mult mai puternici, mai reprezentativi, mai căutaţi decât într-o organizaţie sau companie românească? De ce companiile româneşti cu acţionariat străin, dar cu manageri români pot să fie mai puternice decât companiile româneşti cu acţionariat român privat sau de stat şi cu directori români? De ce nu există piaţă internă pentru cei care produc aici, de ce economia internă este atât de ostilă mediului de business, de ce pentru autorizaţii trebuie să stai toată ziua cu mâna întinsă la birocraţi şi politicieni, de ce fiecare discurs al premierului şi al miniştrilor vizează pensionarii şi asistaţii sociali şi nu mediul de business? Acestea sunt întrebări de 1 Decembrie.


Citeşte articolul Duce pătuţuri „made in Tărtăşeşti“ în camerele de lux ale copiilor americani, apărut în revista Business Construct

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO