ZF 24

CE: Romania nu indeplineste niciun criteriu pentru aderarea la zona euro

12.05.2010, 17:20 69

Romania nu indeplineste niciunul din criteriile pentru aderareala zona euro, conform Raportului de Convergenta pentru 2010prezentat miercuri de Comisia Europeana, informeaza Mediafax Business.

Dintre elementele care nu respecta criteriile pentru aderarea lazona euro se numara stabilitatea preturilor, pozitia bugetara aguvernului, stabilitatea cursului de schimb si convergentadobanzilor pe termen lung, intampinand insa si obstacolelegislative, a anuntat Comisia Europeana (CE), citata de MediafaxBusiness.

Legislatia din Romania, mai ales Legea referitoare la BancaNationala a Romaniei (BNR), nu este compatibila in totalitate cuarticolele 130 si 131 din Tratatul de Functionare al UniuniiEuropene si cu statutul Sistemului European al BancilorCentrale/Banca Centrala Europeana. Incompatibilitatile tin deintegrarea BNR in sistemul bancilor centrale europene la momentuladoptarii euro, independenta institutiei, dar si interzicereaacordarii de imprumuturi institutiilor financiare in cu exceptia"asistentei de urgenta".

Un alt element neconform criteriilor este avansul mediu alpreturilor din Romania, care a fost de 5% in cele 12 luni incheiatein martie, mult peste valoarea de referinta de 1% din UE, si varamane, probabil, peste acest nivel ridicat in urmatoareleluni.

Statul roman nu indeplineste nici criteriul privind pozitiabugetara. Romania este in prezent supusa unei proceduri de deficitexcesiv, avand ca termen anul 2012 sa aduca balanta negativa acheltuielilor publice sub limita de 3% din PIB.

Deficitul bugetar a fost de 5,4% din PIB in 2008, urmat de oinrautatire pana la 8,3% din PIB in 2009. Potrivit prognozei deprimavara a CE, bazata pe presupunerea unei continuari apoliticilor, deficitul va ajunge la 8% din PIB in 2010 si 7,4% inanul urmator.

Totodata, datoria statului va creste de la 30,5% din PIB in2010, la 35,8% in 2011.

Media dobanzilor din Romania a depasit valoarea de referinta dela nivelul UE inca de la aderare, nefiind indeplinit criteriulreferitor la convergenta dobanzilor pe termen lung.

In perioada martie 2009-martie 2010, dobanda medie pe termenlung din Romania a fost de 9,4%, peste nivelul de referinta de 6%din UE

Autoritatile romane au anuntat anul 2015 ca tinta oficialapentru adoptarea monedei comunitare. Cititi mai multe despreRaportul de Convergenta al CEpe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO