ZF 24

Ce salariu net trebuie să câştige un român pentru a cumpăra cu credit un apartament de 60 metri pătraţi

Ce salariu net trebuie să câştige un român pentru a...

Autor: Ovidiu Tempea

10.06.2014, 15:13 24831

Alpha Bank a calculat de mai bine de zece ani raportul dintre venitul minim necesar pentru încadrarea în serviciul datoriei aferent unui credit pentru un apartament de două camere şi nivelul salariului mediu net pe economie.

"Dacă în 2008 era nevoie de un venit minim de 2,8 ori peste salariul mediu net pe economie, azi este necesar un venit de 1,3 ori peste salariul mediu net pe economie (...) Da, undeva la 2.000 de lei/lună net", a declarat preşedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, la ZF Bankers Summit'14.

El a arătat că scăderea de 40% a serviciului datoriei aferent un credit ipotecar în lei se datorează în proporţii relativ egale atât reducerii dobânzilor, cât şi scăderii preţurilor la imobiliare.

Potrivit lui Oprescu, preţurile la imobiliare s-au stabilizat în ultimii doi ani, undeva la 72-73% din nivelurile din 2009.

Istoric, venitul minim necesar pentru contractarea unui credit ipotecar a urcat de la 4,8 salarii medii în 2003, la 6 salarii medii în 2006. Ulterior, în ciuda creşterii preţurilor locuinţelor până la niveluri record, în 2008 venitul minim pentru acoperirea serviciului datoriei a scăzut la circa 3 salarii medii, întrucât băncile au acordat credite în valută cu dobânzi mici şi au lungit scadenţele până la 35 de ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO