ZF 24

Ce salariu va avea viitorul preşedinte al României?

Ce salariu va avea viitorul preşedinte al României?

Autor: Adelina Mihai

13.11.2014, 17:06 21208

Victor Ponta, premierul României şi candidat la alegerile prezidenţiale din partea PSD – UNPR- PC, a avut un venit salarial mediu de aproape 6.200 de lei net pe lună anul trecut, potrivit celei mai recente declaraţii de avere a sa.

La rândul său, Klaus Iohannis, candidatul la prezidenţiale din partea Alianţei Creştin-Liberale, a câştigat din funcţia de primar al municipiului Sibiu un salariu mediu de 3.650 de lei net pe lună anul trecut, cu 40% mai puţin decât contracandidatul său.

Cu astfel venituri, cei doi candidaţi primesc salarii echivalente cu cele ale specialiştilor (în cazul lui Klaus Iohannis) sau ale middle managerilor (în cazul lui Victor Ponta) din companiile multinaţionale, aceste valori fiind cu mult sub nivelul salarial pe care ar trebui să îl obţină corespondentul - în administraţia centrală - a unui CEO dintr-o mare companie privată. În mediul de business, un CEO al unei mari companii, indiferent de domeniul de activitate al acesteia, câştigă circa 10.000 – 15.000 de euro net pe lună, plus bonusuri.

Miza actualelor alegeri prezidenţiale, în ceea ce priveşte salariul pe care îl va obţine cel care va ieşi învingător duminică, nu aduce o creştere salarială semnificativă niciunuia dintre candidaţi. Luând în considerare venitul declarat de actualul preşedinte, Traian Băsescu, în declaraţia sa de avere, rezultă că, din perspectiva competiţiei pentru o “promovare” care să includă o creştere salarială, cei doi candidaţi se luptă pentru un salariu net de circa 6.500 de lei pe lună. Cu alte cuvinte, viitorul preşedinte va câştiga, în medie, câte patru salariii nete medii lunare la nivelul întregii economii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO