ZF 24

Ce sens mai are să lucrezi la privat când la stat, pe banii fraierilor de contribuabili care îşi bat capul cu TVA şi CAS, te îmbraci la Milano, îţi iei un ceas Cartier sau decontezi nişte mese la Ibiza ?

Ce sens mai are să lucrezi la privat când la stat, pe...

Autor: Cristian Hostiuc

27.04.2014, 19:38 13019

Citind raportul Corpului de control al Guvernului despre devalizarea făcută la o obscură societate de asigurări deţinută indirect de către stat, mă întreb ce sens are să mai lucrezi în sectorul privat.

Probabil că până săptămâna trecută, cei mai mulţi dintre voi nu au auzit niciodată de – Compania de Asigurare – Reasigurare Exim România (CARE România SA). În piaţa era cunoscută sub denumirea Exim-Asig, societatea de asigurări controlată de banca de stat EximBank.

Dacă nu ar fi venit alţii la putere, PSD în locul PDL, adică “au venit ai noştri, pleacă ai lor”, probabil că nu s-ar fi auzit vreodată de achiziţii, din banii noştri, de către vechea conducere – Radu Frîncu sau Constantin Banu – a unor genţi de lux, a unor ceasuri (Cartier, 15.800 de lei), pantofi (2.500 de lei), butoni, inele şi ce mai are nevoie managerul pentru reprezenta bine compania la întâlnirile de afaceri.

Niciodată nu s-ar fi auzit oficial, cu date precise, despre zboruri cu avionul sau cu elicopterul la Nisa, Cannes sau Ibiza, sau despre deconturi ale soţiei plătite de firma de stat unde soţul era director sau despre articole de pescuit achiziţionate din banii voştri de un membru al directoratului (Constantin Banu).

În caz că nu ştiţi, din banii voştri s-au decontat 831.177 de lei 53.173 de euro (un milion de lei) pentru mese, îmbrăcăminte, brăţări de la Louis Vuitton, vacanţă la Disneyland sau mers la schi în Austria.

Această sumă de un milion de lei, pentru plăcerile conducerii, este nimic faţă de pierderea de 23,4 milioane lei înregistrată de societate din 2010 până în 2013, când Radu Frîncu sau Constantin Banu au fost la conducere.

În caz că vreţi să ştiţi, această pierdere este acoperită din capitalul acţionarilor, şi dacă banii nu sunt suficienţi, acţionarul EximBank trebuie să mai vină şi cu alţi bani.

Voi aţi plătit celor din conducerea EximAsig toate acele cheltuieli făcute timp de trei ani. Voi, cei din sectorul privat, sau voi cei care vă plângeţi că în educaţie sau în sănatate salariile sunt mici aţi plătit mesele de la Nisa sau ceasul de la mâna directorului sau unde a ajuns el.

Voi, cei care vă chinuiţi să plătiţi TVA sau CAS sau să vă recuperaţi banii din piaţă, le-aţi făcut viaţa frumoasă unor directori de la companiile de stat. Voi aţi muncit ca să aibă ei ce să cheltuiască. Nu ştiu dacă pe 25 ale lunii aveţi în cont suficient cash pentru plata TVA sau CAS, dar sigur pe data de 20 octombrie 2012 Radu Frîncu a avut 2.260 euro din banii companiei pentru a cumpăra un “Roller Ball" din aeroportul Charles de Gaulle din Paris sau pe data de 24 februarie 2011 i-aţi achitat un serviciu de consultanţă de imagine în valoare de 2.000 de euro la o casă de modă din Milano.

Ar trebui să vă intereseze că voi i-aţi plătit articole din îmbrăcăminte în valoare de 11.250 de euro de la casa de modă din Milano.

Când citeşti aceste rapoarte, te gândeşti ce sens mai are să lucrezi în sectorul privat, să îţi pierzi orele şi nopţile ca să te gândeşti cum să-ţi atingi targetul sau ce produse să mai scoţi, când la stat, pe banii contribuabililor, stai la masă la Cannes fără să te bată nimeni la cap.

Toate aceste lucruri s-au întâmplat şi sunt sigur că se mai întâmplă la multe companii de stat pentru că acţionarul, statul, închide ochii. La EximAsig s-au întâmplat toate aceste lucruri pentru că EximBank, condus de Ionuţ Costea, şi el acţionar la compania de asigurări, a acceptat.

Doar el l-a numit pe Radu Frîncu la conducerea companiei. Unde erau auditorii băncii?

Drama este că de toate aceste lucruri nu s-ar fi auzit oficial dacă nu s-ar fi schimbat puterea şi trebuia să fie aruncate mulţimii „nişte capete”, mai puţin notorii, care să nu aibă o susţinere transpartinică.

De cele mai multe ori, aceste devalizări din companiile de stat, din banii voştri, sunt îngropate în sertare. Azi sunt la putere unii, mâine vin alţii, poimâine revin primii şi nu e bine să arunce cu noroi unii în alţii. Şi până la urmă, ce? Vă bagă cineva mâna în buzunar în mod direct? Nu. Voi plătiţi toate acele facturi, toate acele cravate sau deplasări la Ibiza, din taxele pe care trebuie să le daţi lunar la buget.

De aceea, niciodată nicio guvernare nu are “spaţiu fiscal” ca să reducă taxele sau să mai scadă nişte impozite pe care voi le plătiţi. Ca să acopere pierderea de 23 de milioane de lei, EximBank, acţionarul majoritar de la EximAsig, trebuie să ceară bani de la buget. Adică de la voi.

În aceste condiţii, nu mai bine lucrezi la stat şi trăieşti bine de acolo?

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO