ZF 24

Ce spune CEO-ul polonez al Bursei de Valori: Avem nevoie ca investitorii străini să tranzacţioneze Romgaz aici, la Bucureşti. Nu în altă parte.

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Foto Silviu Matei

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

31.10.2013, 20:20 672

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a dat ieri o declaraţie prin care sugerează că alocarea în oferta Romgaz ar trebui să se facă în procent mai mare pe piaţa românească, şi mai mic pe GDR-uri (titluri financiare care au în spate acţiuni Romgaz) listate pe bursa de la Londra.

„O piaţă de capital eficientă şi sănătoasă are nevoie de concentrarea lichidităţii. Investitorii locali, atât cei individuali, cât şi cei instituţionali, AU NEVOIE de contrapărţile lor internaţionale. Au nevoie de ei aici, în Bucureşti, la Bursa de Valori Bucureşti. Calitatea mecanismului de formare a preţului depinde în mare parte de prezenţa lor. În plus, investitorii internaţionali au nevoie de prezenţa investitorilor locali. Este de o importanţă crucială pentru fiecare dintre aceste grupuri de investitori în parte şi pentru toţi la un loc. O piaţă de capital bună este un punct de întâlnire. Este un loc de întâlnire, nu o secţiune. Pieţele de capital şi bursele de valori, prin faptul că sunt pieţe de întâlnire eficiente, contribuie la creşterea economică şi la crearea locurilor de muncă.“

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Potrivit legislaţiei, până la două treimi din oferta prin care statul vinde 57 milioane de acţiuni Romgaz pot fi alocate către GDR-uri la Londra, deşi investitorii locali de retail au subscris singuri peste 4 miliarde de lei în oferta Romgaz. „Poziţia Bursei de Valori Bucureşti a fost dintotdeauna aceea că cererea locală pentru acţiuni Romgaz nu ar trebui subestimată, atunci când a fost conceput planul pentru această tranzacţie importantă. Dorim să felicităm Guvernul României pentru că a introdus o structură a ofertei care să răspundă acestei cereri. Acum suntem siguri că această cerere locală este formată din investitori individuali şi instituţionali din România“, a mai spus el.

Poziţia noastră a fost întotdeauna că nu ar trebui să urmăm opinii superficiale sau să ne încadrăm în stereotipuri, conform cărora investitorii instituţionali şi-ar dori să ia doar Certificate Globale Romgaz, tranzacţionabile în afara României, a adăugat el. „Niciun stereotip nu ar trebui să fie admis atunci când vorbim despre interesele pieţei de capital din România, despre economia românească şi despre siguranţa investitorilor locali şi internaţionali“, a conchis Sobolewski.

Opinia sa este susţinută şi de brokerii locali, care cer ca o bucată cât mai mare din oferta Romgaz să fie alocată sub formă de acţiuni tranzacţionate la Bucureşti. „De ce să vindem GDR-uri la Londra cânt cererea locală este atât de mare. Statul să aloce cât mai multe acţiuni în oferta Romgaz pentru bursa locală, pentru că altfel fondurile străine vor tranzacţiona GDR-uri la Londra şi nu va exista niciun beneficiu pentru piaţa locală din listarea Romgaz“, a comentat un broker.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO