Opinie Cristian Hostiuc - Directorul editorial al ZF

Cea mai importantă ştire financiară a începutului de an / a deceniului. Deşi afectează în mod pozitiv două milioane de români şi familiile lor, ştirea nu a prins breaking news-ul

19 ian 2014 Autor: Cristian Hostiuc

Cea mai importantă ştire a începutului de an, dacă nu chiar a ultimului deceniu, care priveşte cel puţin două milioane de români şi familiile lor, a tre­cut total neobservată: costul creditelor ipotecare în lei a scăzut până la acelaşi nivel cu al celor în  euro.

Această ştire nu a prins breaking news-ul, ocupat de ce mai face USL-ul, dacă mai rezistă sau nu, de starea lui Becali la închisoare, de Ceauşescu, de Băsescu, de Ponta sau de cutremure de tot felul.

După mai bine de un deceniu în care creditul ipotecar în euro a fost mai rentabil decât cel în lei datorită dobânzilor mai scăzute, ceea ce a determinat o cerere şi o expunere a persoanelor fizice pe valută fără precedent, în ianuarie 2014 acest cost s-a egalizat.

Ipotecarele în lei au ajuns la acelaşi preţ cu cele în euro

Indicele ROBOR, echivalentul EURIBOR-ului pentru lei, la trei luni (indicatorul de referinţă folosit la împrumuturi) a scăzut la 2%. Dacă se adaugă marja băncii de 2,25% pe an plus celelalte comisioane, rezultă un cost al creditului ipotecar în lei de 5,7%. La varianta în euro, EURIBOR la trei luni plus o marjă de 5,15% pe an plus celelalte comisioane rezultă un cost de 5,9%. Acum cinci ani dobânda la lei era de 12-13%, iar la euro de 5-6%. În urmă cu zece ani, când inflaţia era mult mai mare, costul la lei pentru un ipotecar se ducea spre 15-25%, în timp ce la euro era de 8-12% pe an. Doar cei care au urmărit evoluţia dobânzilor la lei de-a lungul deceniilor pot înţelege cât este importantă este această scădere. De la 150% s-a ajuns la 1-2% la lei. Eu personal nu credeam că vom ajunge să avem în România acest nivel de dobândă la lei. 

► Anunţul făcut de cea mai mare bancă din România 

În acest moment, la un credit de 40.000 de euro contractat pe 30 de ani, rata lunară pe lei este de 950 de lei, iar pe euro, de 220 de euro, adică 990 de lei.

Pentru cei care vor să-şi ia o locuinţă sau poate să-şi refinanţeze creditul în euro cu unul în lei este cel mai important moment. Cred că există o fereastră de oportunitate de 1-2 ani în care dobânzile atât la lei cât şi la euro vor rămâne la minime istorice, în care pe piaţă există un surplus foarte mare de lichiditate suprapus peste o inflaţie mică. Dar băncile îşi retrag din România liniile de finanţare în euro, aşa că leii vor fi la putere.

Având în vedere acest lucru şi dorinţa BNR de a încerca să încline puţin balanţa împrumuturilor din România de la euro către lei (70% din împru­mu­turile actuale sunt în valută - euro, dolari, franci elveţieni), cred că BNR va avea grijă să ţină ROBOR-ul la minime istorice şi să dea o fluctuaţie a euro de câteva procente în sus sau în jos, ca să taie din apetitul spre valută. Până acum doi ani politica BNR-ului era să ţină dobânzile la lei sus şi cursul stabil pentru a reduce inflaţia şi a proteja băncile, companiile şi persoanele fizice de expunerea pe valută.

Dacă BNR vrea să reducă această expunere a României pe valută ar trebui să-şi asume public ţinerea dobânzilor la lei la acest nivel pentru a da posibilitatea celor care vor, atât persoane fizice cât şi companii, să-şi refinanţeze în lei creditele pe care le au în valută sau când se duc la bancă să nu mai ceară credite în euro, ci în lei.

Până acum băncile erau pline de euro de la centru şi astfel forţau vânzarea produselor de creditare în moneda europeană, care erau mai scumpe decât cele similare din afară. Având în vedere schimbarea dramatică de pe piaţa monetară interbancară cu dobânzi minime la lei, de 0,5-2%, şi cu exces de lichiditate în lei care este „parcat“ zilnic la BNR din lipsă de alternative, bancherii trebuie să iasă la vânzare cu creditele în lei şi să marketeze costul comparativ cu împrumuturile la euro. Dacă la creditele ipotecare costul s-a egalizat, bancherii ar trebui să mai taie din propriile marje ca să apropie şi costul creditelor de nevoi personale la lei de cel de la euro, sau costul finanţărilor pentru capital de lucru care au la bază ROBOR-ul versus finanţările în euro.

Pentru că au învăţat în criză să socotească fiecare leu sau euro, clienţii nu vor reveni la ghişeele băncilor atâta timp cât bancherii nu vor egaliza toate costurile de împrumut în lei versus euro sau nu va fi o diferenţă de plus/minus 1-2 puncte procentuale care să reprezinte fluctuaţia de curs. Poate că şi 2 puncte procentuale este mult.

Săptămâna trecută vorbeam cu dealerul unei bănci de talie mijlocie care este plină de lichiditate şi se plângea: „Mă duc în fiecare zi la BNR cu 100 de milioane de lei“. Ca să ţii banii la BNR, în siguranţă, primeşti 0,75% pe an la lei. La dobânda asta, banca sigur pierde bani, întrucât ca să atragă depozite de la populaţie plăteşte 2%.

De ce nu dai bani la popor? „Păi nu vrea nimeni. Avem produse pentru popor, dar nici dracu’ nu le mai cere.“

În perioada de boom economic, când au dat de gustul creditării, populaţia şi companiile plăteau dobânzi duble sau triple atât la lei cât şi la valută faţă de acum. Şi era o cerere impresionantă, băncile dând credite pe bandă rulantă. Acum, când costul finanţării este la minim istoric, bancherii se roagă de clienţi să le tragă pragul, dar nimeni nu vrea credite. Din păcate, cei cinci ani de criză au rămas adânci în minţile şi încrederea clienţilor.

Oricum în ianuarie 2014 statistica economică va consemna scăderea istorică a dobânzilor la lei pe piaţa interbancară şi egalizarea costului împrumu­tu­lui ipotecar la lei cu cel de la euro. Repet, s-a deschis o fereastră de oportunitate extraordinară, dar care nu va ţine decât 1-2 ani, până când dobânzile vor reîncepe să crească atât la lei, cât şi la valută. Dacă nu se vor lua/da credite în lei acum, atunci când?

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2014

 
Cuvinte cheie:
opinie
, Cristian Hostiuc
, important
, credite ipotecare
, dobanzi
, bnr
, imprumut
, inflatie
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 22 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (22):
nicu - 20 ianuarie 2014, 16:57

Articolul pare pozitiv, un indemn catre oameni sa ia credite ca au devenit ieftine. Nu am o casa a mea, am un venit bun, dar oare este momentul sa iau un credit pentru o casa in Romania?
Nu prea cred. Romania nu este ca UK sau US, unde existra o strategie de tara, unde demografia este solida si urmarita de guverne.
In Romania, ZF ca scris ca intr-un oras ca Brasov populatia a scazut cu aprox 10% in 10 ani !! Daca in superbul Brasov se intampla asta, ce va fi in Romania de maine?? O sa moara multi pensionari, o sa se vanda multe apartamente, tinerii pleaca din tara... Va fi presiune pe preturile din piata imobiliara. Nu sunt semne ca in Romania vor veni vremuri bune.

Dragos - 20 ianuarie 2014, 16:27

Am inteles matematica asta pe hartie dar sa vorbim si de matematica din realitate unde salariul minim pe economie este de 850-900 Ron ! Astia din ce platesc rata la banca daca rata ar fi mai mare ca salariul lor ? Si rata este mai mare ca salariul lor deoarece pretul unui apartament de 2 camere etse de 40000 euro in loc de 20000 euro... daca ar fi 20000 euro atunci si rata omului ar fi de 475, parca altfel s-ar mai descurca ...
Cu toate aceste baliverne Statul nostru iubit are grija de oamenii politici si nu de ala care ia minimul pe economie.

Sorin - 20 ianuarie 2014, 15:53

Autorul vorbeste cu inocenta de o fereastra de oportunitate cu privire la posibilitatea de a contracta un credit ieftin.

Eu as numi-o fereastra de inoportunitate pentru creditele ipotecare din urmatoarele motive:

1. dobanda este variabila cum prea bine se stie. acum e la minim istoric. in 2-3 ani se poate dubla.

2. preturile sunt tinute sus in mod artificial de programul Prima casa. Sau mai bine spus in prezent cumperi cu dobanda de 5 % o casa supraevaluata cu 30-40 % ca sa se poata incadra in pragul maxim de 60000 EURO. De-abia dupa terminarea programului (Doamne ajuta sa se termine odata cu prostia!!) vom asista la o echilibrare a pietei la nivelurile din anii 2002-2004.

3. piata e plina de lichiditate, se investeste irational in orice. Inevitabil bubble-ul se va sparge si atunci vom asista la o scadere drastica a preturilor locuintelor

gogu - 20 ianuarie 2014, 11:00

Oare cati mai sunt cei care inca mai cred ca statul si bancile lucreaza pentru bunastarea si ajutorarea poporului ?
Degeaba ai risc valutar zero la creditele in lei pt ca riscul robor e cu mult mai imprevizibil si vulnerabil, mai ales cand lucrurile merg prost in alte locuri de pe planeta (sau in Cosmos...) Cand va incepe sa creasca la valorile din anii trecuti Mugurel va da vina pe oricine altcineva, dar nu pe el.
Pentru cei care au chef de experimente pe perioade mai mari de 1-2 ani, n-au decat sa se imprumuta...

Andrei - 20 ianuarie 2014, 10:08

Pai ai raspuns singur la intrebare: dobanzile au sa fie mici doar 2 ani si pe urma au sa creasca. Cum sa iau un credi imobiliar ieftin acum, dar care risca sa creasca mult in 2 ani? Sa nu uitam ca acum 6 luni ROBOR era la 4% si acum un an la 6% ... sa ma duc patru ani in urma cand era la 17%? Trebuie stabiliate la ROBOR cativa ani buni ca sa prinda cineva curaj sa sa se imprumute in lei. Altfel doar sinucigasii ... sa-ti creasca rata in lei brusc de la 5% la 10% e o realizare mareata.

robert - 20 ianuarie 2014, 09:32

inainte de toate trebuie stabilit ce inseamna revenirea pietei imobiliare. nebunia anilor 2006-2008? 2000-6000 euro/mp? aceasta nu seamana a revenire ci a psihoza, manipulare, hotie, smecherie a bancilor, a BNR, a guvernului, a mafiei imobiliare, a proprietarilor inconstienti, a lipsei de logica economica.
"Revenirea" este un cuvant ales cu dibacie de guvernatorul BNR, guvernator ce nu ar trebuie sa faca astfel de declaratii hazardate, nefiresti pentru functia ce o detine. Datorita lui, mii, daca nu zeci de mii de inconstienti, isi plang acum de mila, executati de bancile ce i-au imprumutat cu o si mai mare inconstienta.
Asezarea pietiei imobiliare ar fi o exprimarea fireasca a ceea ce ar trebui sa se intample in acest sector. Adica o corelare intre economie si preturi, intre venituri si preturi, intre calitate si preturi, intre perspective financiare si preturi. O logica ce ar trebui, sa coboare, inca, cu multe procente preturile locuintelor din aceasta tara.

Ducu - 20 ianuarie 2014, 09:13

Asta-i Romanica si presa ei, pt ca mai bine prinde la prostime ,,cu cine si-o trage Bianca Dragusanu" decat cum isi trage romanul zilele platind pe zi ce trece taxe si biruri din ce in ce mai mari , si cum mai mari zilei fura din ce in ce mai mult saracind ,,prostimea care ii voteaza. Ne meritam soarta.

economist - 20 ianuarie 2014, 09:12

Domnule Hostiuc, v-ati convins pana la urma ca bancile din Romania nu au cui sa dea credite? Am tot incercat sa subliniez acest aspect atunci cand sustineati - rrecent, nu in 2009 sau 2011 - ca bancile refuza sa "reia" creditarea economiei. Daca nu ai piata interna sau abilitatea de a produce pentru export de ce sa iei un credit ?

economist - 20 ianuarie 2014, 09:08

1. Foarte multa lume doreste adoptarea monedei unice si in Romania. Ar fi justificat un efort de a intoarce balanta creditelor in favoarea RON pentru ca in 201X sa trecem la euro ? Ce ziceti?
2. Televiziunile au o misiune clara. Folosesc stirile convenabile pentru a atinge aceasta misiune. Nu le mai preocupa realitatea.
3. Frumoasa expresia "popor".
4. Domnule Hostiuc, va dati seama ca acest popor a fost izolat de ideea de comert, profit, investitii, etc? In alte parti aceasta "aplecare" spre afaceri se mosteneste din tata in fiu. Chiar daca bunicul foloseste telegraful iar nepotul twiter. Au ceva in comun ce in Europa de Est si in special in Romania lipseste.

Mihai - 20 ianuarie 2014, 09:05

O stire impresionanta si un articol aproape impecabil. Felicitari ZF.

BTG - 20 ianuarie 2014, 08:59

ceea ce nu se spune in acest articol este ca bancile au optiunea de a investii banii pe piata de capital prin cumpararea de actiuni. dobanda de 0,75% o pot castiga intr-o singura zi nu mai vorbim de 5-6% cat pot castiga/zi din actiuni.

BTG - 20 ianuarie 2014, 08:40

urmeaza o devalorizare masiva a leului datorita baltii de lei din piata.

George - 20 ianuarie 2014, 07:16

De ce vom avem dobanzike acestea doar 1-2 ani?odata luata decizia de ce sa mai revii la ce a fost , daca lucrurile incep sa se intrepte?

Braking News - 20 ianuarie 2014, 06:51

Cea mai importanta stire financiara: Dragi Romani, aveti inca 10 taxe noi de platit incepand din 2014 !

Iulian - 20 ianuarie 2014, 01:34

Am luat recent un credit ipotecar si senzatia pe care o am este ca bancile au devenit foarte biroctratice. NU este nici o viziune sau dorinta de a inova. Atmosfera este dincolo de precautie, as spune chiar reticienta invecinata cu dezinteres.
In conluzie pot sa va spun ca stirea nu a aparut pentru ca bancile nu sunt interesate de credite ipotecare.

Sorin - 20 ianuarie 2014, 00:04

Serios?Tocmai acum cand euro se pregateste sa isi rupa gatul?Nu cumva e cel mai bun moment de a lua credite in EUR,cu posibilitatea de a se intari leul si de a castiga vreo 15% din miscarea asta?

Dorel. - 19 ianuarie 2014, 23:23

Din cate am vazut eu atunci cand dobanzile sunt la minime istorice e bine sa vinzi si nu sa cumperi pentru ca atunci cand finantarea e ieftina preturile sunt mari.
Chiar daca dobanzile sunt la minime istorice eu nu cred ca bancile acorda creditele la dobanda fixa asa ca o data ce dinflaia va creste si dobanzile vor urca.

Adrian - 19 ianuarie 2014, 22:28

Nu se vor face cozi la banca, dar oricum e bine ca revenim la normal. Mai ramane sa revina si pretul la imobile la normal ... Ca sa se faca credite!

tns - 19 ianuarie 2014, 22:14

Si totusi daca dobanzile la euro si la lei vor fi mici inca 2 ani si trecem la euro peste inca 6 de ce sa iau ipotecar in lei ?

Antonio - 19 ianuarie 2014, 21:06

Si cu economisirea ce facem, domnule Hostiuc?

Pagini: 1 2

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide