ZF 24

Cea mai mare frauda de trading din istoria Americii. Miliardarul Raj Rajaratnam, acuzat de uz de informatii confidentiale

Cea mai mare frauda de trading din istoria Americii. Miliardarul Rad Rajaratnam acuzat uz de informatii confidentiale (Foto: Reuters)

Foto: Reuters

17.10.2009, 15:45 53

Fondatorul fondului de hedging Galleon, miliardarul RajRajaratnam si mai multi executivi ai unor importante companiiamericane au fost pusi sub acuzare pentru ca s-au folosit deinformatii confidentiale in tranzactiile cu titluri, aceasta fiindcea mai mare frauda din istoria Americii, informeaza Reuters.

Investigatorii au declarat ca s-au folosit de ascultareatelefoanelor pentru prima data in cazul unei anchete de pe WallStreet, lovind astfel puternic in industria hedgingului, care, inmare parte, se bazeaza pe ponturi in tranzactii pentru a putea faceprofituri mari.

In centrul anchetei se afla Rajaratnam, fondul sau, Galleon, sidoi executivi din cadrul fondului de hedging New Castle, careanterior era o divizie a Bear Stearns Asset Management, inainte caBear Stearns sa intre in faliment in 2008.

Trei executivi ai unor importante companii americane - IBM,firma de consultanta McKinsey & Co si divizia de investitii aIntel - se confrunta in prezent cu aceleasi acuzatii.

"Nu vorbim aici de orice fel de informatii confidentiale", adeclarat procurorul general pentru regiunea Manhattan, PreetBharara. Acesta a declarat ca prin aceasta frauda s-au realizatprofituri ilegale de peste 20 milioane dolari timp de mai multiani.

Conform unui cap de acuzare, Rajaratnam, in varsta de 52,considerat cel mai bogat srilankez din lume, ar fi conspirat,incepand din ianuarie 2006, cu directorul trezoreriei IntelCapital, Rajiv Goel, si Anil Kumar, un director din cadrulMcKinsey.

Galleon avea sub administrare active in valoare de 7 miliardedolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO