ZF 24

Ceasurile inteligente Vector Watch intră pe piaţa din România printr-un acord exclusiv cu Orange

Ceasurile Vector Watch sunt disponibile în România din 15 octombrie printr-un parteneriat exclusiv cu Orange

Colecţia de ceasuri Vector Watch a fost lansată pe piaţa din România miercuri seară

Autor: Adrian Seceleanu

15.10.2015, 01:00 3568

Compania cu origini româneşti Vector Watch, care a fost fondată de antreprenorul Andrei Pitiş şi care l-a atras în acţionariat în 2014 şi pe Radu Georgescu - cel care a creat fondul de investiţii Gecad, îşi va lansa în România colecţia de ceasuri inteligente în dimineaţa zilei de 15 octombrie printr-un parteneriat exclusiv cu Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă.

“Am semnat un acord de exclusivitate pentru o perioadă pentru vânzarea în România a Vector Watch”, a declarat Julien Ducarroz, directorul comercial al Orange în cadrul evenimentului de lansare care a avut loc miercuri seară în Bucureşti. El nu a dorit să ofere detalii despre durata contractului de exclusivitate sau despre preţuri, care vor fi publicate în această dimineaţă pe pagina web a operatorului. Pe piaţa din Marea Britanie cele 12 variante de ceasuri din colecţie au preţuri între 219 şi 349 de lire sterline.

Întrebat care sunt estimările sale de vânzări pentru ceasurile Vector, Ducarroz a declarat doar că se aşteaptă ca acestea să devină “un cadou de Crăciun popular”.

Pe de altă parte, Andrei Pitiş a evitat şi el să ofere estimări. “Cred că piaţa românească este formată din oameni foarte selectivi şi foarte bine informaţi şi cred că atuurile noastre, care sunt destul de subtile dar odată ce le înţelegi devin foarte puternice, vor fi foarte bine înţelese”.

Compania, care are acum sediul în Londra, lansase vânzările doar în Marea Britanie. Imediat după România urmează lansarea în SUA, după care în alte ţări vorbitoare de limbă engleză, următoarele ţinte fiind apoi ţările în care se vorbeşte franceza şi germana, a adăugat Pitiş.

Ceasurile Vector au fost dezvoltate de la zero în România, de la platforma software până la cea hardware şi la design, primele prototipuri fiind de asemenea realizate pe plan local. În aceste condiţii, ceasurile Vector sunt compatibile cu toate platformele software majore de pe piaţa smartphone-urilor (Apple, Google şi Microsoft). Ceasurile se conectează la un smartphone pentru a recepţiona diferite informaţii care să fie afişate pe ecran.

Senzorii incluşi în ceas măsoară date precum numărul de paşi făcuţi într-o zi de utilizator sau colectează automat date despre somn, datele fiind ulterior afişate în aplicaţia de pe smartphone, prin intermediul căreia pot fi configurate o parte dintre funcţiile smartwatch-ului.

Principalul atu al ceasurilor Vector, care a şi ajutat compania să iasă în evidenţă pe plan global, este cel al echilibrului “potrivit” între durata de viaţă a bateriei, design şi funcţionalităţi, a spus Julien Ducarroz.

“Dacă pot spune care este lucrul care lipseşte astăzi unui smartwatch – şi dacă sunteţi astăzi deja un utilizator de smartwatch ştiţi deja acest lucru - este vorba de lipsa unei baterii cu o durată lungă de viaţă. Dar după ce începi să foloseşti acest ceas Vector şi constaţi că nu trebuie să îl reîncarci timp de peste 30 de zile vezi că este vorba de ceva care schimbă regulile jocului." El a insistat şi asupra funcţiilor “discrete” care fac din ceasurile Vector Watch nişte produse care ies în evidenţă pe piaţă. “Ceasul nu arată un mesaj dacă nu mişc mâna astfel încât să văd ecranul, este un exemplu din lista de lucruri mici care îl fac un device excelent”.

“Am început să construim un ceas care să arate ca un ceas, care să arate caloriile consumate, numărul de paşi parcurşi şi durata somnului şi care să nu trebuiască să fie încărcat în fiecare zi şi care să aibă un ecran care să fie tot timpul pornit, apropo de funcţia de ceas. Am construit o platformă de la zero”, a spus şi Andrei Pitiş.

Spre deosebire de un ceas obişnuit, modelele Vector Watch - disponibile cu ecran rotund sau dreptunghiular, se conectează prin intermediul tehnologiei wireless Bluetooth la un smartphone, şi pot afişa notificări atunci când utilizatorul primeşte un apel sau mesaj text, de exemplu. Utilizatorul poate primi notificări şi atunci când primeşte un e-mail de exemplu sau când urmează să aibă o întâlnire. De asemenea modul în care sunt afişate ora şi data pot fi schimbate cu diferite modele analogice şi digitale, fie direct cu ajutorul aplicaţiei dedicate instalate pe smartphone, fie direct folosind butoanele ceasului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO