ZF 24

Cei care fac lumina. Topul celor mai mari producători de energie din România

Cei care fac lumina. Topul celor mai mari producători de...

Autor: Roxana Petrescu

24.05.2014, 14:13 2890

Hidroelectrica a fost cel mai mare producător de energie în 2013 cu o cotă de 28%, potrivit datelor din rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Locul doi în topul celor mai mari producători de energie este ocupat de Complexul Energetic Oltenia, cu o cifră de afaceri de 599,4 milioane de euro, urmat de Nuclearelectrica, firmă care asigură circa 20% din producţia de energie a României. Compania a raportat la rândul său o creştere a afacerilor de aproape 18%, până la 437 de milioane de euro şi un profit net record de aproape 96 de milioane de euro, faţă de cele 4,2 milioane de euro din 2012.

OMV Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a intrat şi el în clasamentul celor mai mari pro­ducători de energie din România anul trecut, cu o cotă de piaţă de 6,3%, po­trivit ANRE, aceasta fiind contri­buţia ter­mocentralei de la Brazi. Petrom a pus în funcţiune această centrală, cu o ca­pacitate de 860 MW, mai mare decât un reactor nuclear al centralei de la Cer­na­vodă, în vara anului 2012, în urma unei investiţii de 530 de milioane de euro.

Potrivit datelor furnizate de com­panie, Petrom a livrat prin centrala de la Brazi 2,74 TWh de electricitate. Compania nu publică însă rezultate separate pe această entitate, ea fiind inclusă în divizia de energie şi gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO