ZF 24

Cei mai mari 20 de jucători din economie au afaceri de 30 miliarde de euro pe an

Anuarul de Business, prima iniţiativă de acest gen din presa de business locală, va fi lansat marţi în cadrul evenimentului „Cei mai mari jucători din economie 2014”, care va avea loc începând cu ora 9.00 la hotelul Radisson Blu din Capitală.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

26.05.2014, 00:09 3033

Cele mai mari 20 de companii din economia românească deţin 12% din cifra de afaceri a tuturor companiilor, care se ridică anual la circa 250 mld. euro, iar topul este dominat de societăţi active în industria energetică.

Astfel, 11 din cei mai mari 20 de jucători provin din industria de petrol,  gaze sau electricitate.  Acest top este obţinut pe baza datelor din „Anu­arul de business al României - Cei mai mari jucători din economie 2014“, realizat pentru al nouălea an consecutiv de ZF. Anuarul de business, prima iniţiativă de acest gen din presa de business locală, va fi lansat marţi în cadrul evenimentului „Cei mai mari ju­cători din economie 2014“, care va avea loc începând cu ora 9.00 la hotelul Ra­disson Blu din Capitală.

Catalogul analizează peste 750 de companii din 80 de domenii de activitate din economia locală şi arată care sunt companiile lider de piaţă, cine sunt cei mai profitabili jucători din economia locală, cine a făcut cele mai mari angajări sau cum s-au schimbat ierarhiile în ultimii ani.

Anul 2013 a fost marcat de „detronarea”  OMV Petrom în topul celor mai mari companii din economia românească în funcţie de cifra de afaceri de către Automobile Dacia, cel mai mare producător local de automobile, care a terminat anul cu un rulaj de 18,4 miliarde de lei ( 4,2 mld. euro), cu un plus de aproape 45% faţă de anul anterior pe baza a creşterii producţiei şi integrării societăţii Re­nault Industrie Roumanie. Com­pania era responsabilă de producţia uni­tăţilor CKD ( maşini dezasamblate ce sunt trimise către celelalte uzine unde sunt asamblate modele pe platforma Logan).

Pentru OMV Petrom, anul trecut a fost unul în care compania a scris istorie. Chiar dacă afacerile OMV Petrom au scăzut în 2013 cu 7% comparativ cu anul anterior, până la aproximativ 4 mld. euro, compania a înregistrat un proft record de peste un miliard de euro, potrivit datelor publicate de OMV Petrom şi unui chestionar completat de compania petrolieră şi trimis către ZF.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Topul celor mai mari jucători din economia românească este dominat de com­panii din energie şi doar patru com­panii - Automobile Dacia, Ford România, British American Tobacco (BAT) şi ArcelorMittal Galaţi - sunt active în industrie. Pentru industria auto, anul 2013 a fost anul în care pro­ducţia de maşini a ajuns la un nivel re­cord şi în care vânzările au fost pe mi­nus, fiind al şaselea an de scădere. Pe de altă parte, pentru retail - care a dat în top trei companii - deschiderile de magazine au adus creşteri ale afacerilor pentru ma­jo­ritatea jucătorilor. Cei mai mari re­taileri prezenţi în topul realizat de ZF sunt Kaufland, Carrefour şi Selgros. Dacă retailerul Kaufland a terminat anul cu un plus la afaceri, Carrefour şi Selgros au înregistrat stagnări, res­pectiv scăderi, conform datelor cen­trali­zate de ZF, care a luat în consi­derare pentru realizarea topului datele furnizate de companii şi cele publice de la Registrul Comerţului şi Ministerul de Finanţe. În top ar mai putea intra şi companii precum Auchan sau Metro.

WikiZF: Profilul companiei  Automobile Dacia

Dacă majoritatea retailerilor au terminat anul 2013 cu un plus la afaceri, nu acelaşi lucru se vede şi în industria telecom, unde cei doi mari jucători care au intrat în top 20 - Orange şi Vodafone - au avut rezultate similare cu cele din anul precedent.

O altă surpriză a anului 2013 a venit din industria ţigaretelor, unde liderul pieţei British American To­bacco a înregistrat un profit de 90 mil. euro şi a avut un rulaj cu 6% mai mare comparativ cu anul 2012, ajungând la 6,9 mld. lei (1,56 mld. euro).

În topul realizat de ZF se regăsesc două companii cu capital de stat: Electrica Furnizare şi Romgaz, care a luat naştele prin fuziunea fostelor filiale Electrica Furnizare Muntenia Nord, Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Electrica Furnizare Tran­silvania Sud. Această fuziune a dus Electrica Furnizare în topul celor mai mari 20 de companii din România. În schimb, nicio afacere antrepre­norială nu a intrat în clasament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO