ZF 24

Cel mai mare fond de investiţii din lume ţinteşte pieţele de frontieră, unde este inclusă şi România. Gigantul de 600 miliarde de euro are deja investiţii în acţiuni Romgaz şi Petrom

Cel mai mare fond de investiţii din lume ţinteşte...

Autor: Roxana Pricop

24.06.2014, 11:56 3867

Fondul de pensii suveran al Norvegiei, cel mai mare fond suveran din lume, cu active de 608 miliarde de euro la finalul anului 2013, îşi va lărgi universul de investiţii prin includerea pieţelor frontieră şi va adăuga noi valute în portofoliu pentru a obţine randamente mai mari, scrie Bloomberg.

Este o veste bună pentru România şi bursa de la Bucureşti care sunt acum incluse în indicele pieţelor de frontieră.

Fondul îţi va extinde de "expunerea la diferite surse de randament şi va exploata oportunităţi de invesţii care variază în timp," scriu oficialii Norges Bank Investment Management (NBIM), care administrează fondul într-un raport de strategie.

"Noi pieţe de frontieră vor fi adăugate la investiţiile noastre de capital, iar spectrul investiţiilor noastre în instrumente cu venit fix va fi extins pentru a include valute suplimentare", a declarat NBIM în raport, care prezintă strategia sa până în 2016.

La finalul anului 2013, fondul de pensii suveran al Norvegiei avea investiţii de 51 milioane de euro pe bursa de la Bucureşti, de 25 de ori mai mari decât în 2012, după ce fondul şi-a crescut expunerea pe acţiunile Petrom, BRD, Banca Transilvania, Transelectrica şi Transgaz, şi a cumpărat acţiuni la Romgaz şi Nuclearelectrica, potrivit raportului anual.

La finalul anului 2012, valoarea totală a investiţiilor pe bursa locală era de doar 2,1 milioane de euro, principalele investiţii fiind acţiunile BRD, Banca Transilvania (TLV), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), OMV Petrom (SNP) şi BVB. Pe parcusul anului trecut, fondul a mai cumpărat acţiuni la Romgaz şi Nuclearelectrica, cele două companii listându-se la bursă în toamna lui 2013.

În 2013, fondul de investiţii a obţinut un randament de 16% în coroane norvegiene, în principal graţie investiţiilor în acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO