Cel mai puternic broker de pe bursă crede că toată lumea e cu ochii pe bursa locală

8 ian 2014 Autor: Andrei Chirileasa

Listările anunţate de stat, vânzările unor noi participaţii din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) şi lichiditatea suplimentară adusă pe bursă de tranzacţiile de anul trecut vor fi principalele motoare de creştere a tranzacţiilor cu acţiuni în 2014, susţin brokerii.

„Cred că media tranzacţiilor zilnice va urca cel puţin până în 20 de milioane de euro anul acesta (dublu) având în vedere noile listări anunţate pentru 2014 şi lichiditatea suplimentară deja formată în 2013. Sper ca liberalizarea tranzacţionării la SIF-uri şi privatizările să facă piaţa din România cea mai interesantă din Europa de Est. Deja toata lumea este cu ochii pe noi“, a declarat Bogdan Juravle, directorul general al Swiss Capital, cea mai mare firmă de brokeraj locală, care a făcut anul trecut 20% din tranzacţiile cu acţiuni de pe bursă.

Anul trecut, listarea Romgaz şi celelalte tranzacţii mari derulate de stat, de FP şi de BERD au majorat tranzacţiile de pe bursă cu 51%, la peste 11,5 mld. lei, adică 10 mil. euro pe zi, aducând din nou culoare în obrajii brokerilor, după patru ani foarte slabi. Evoluţia din 2013 i-a făcut să fie mult mai optimişti acum, la începutul lui 2014, deşi tranzacţiile de pe bursă din primele zile ale anului au fost dezamăgitoare.

Cu toate tranzacţiile din 2013, bursa de la Bucureşti are doar câteva companii suficient de mari ca să atragă interesul fondurilor de investiţii străine, precum Petrom, Fondul Proprietatea, BRD şi Romgaz. Listarea unor companii precum Hidroelectrica, Electrica şi Romtelecom ar putea face ca piaţa să devină mult mai atractivă.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
Cuvinte cheie:
broker
, bursa
, tranzactii
, lichiditate
, actiuni
, brokeri

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide