ZF News

„Cel mai tânăr milionar“ român, căutat de poliţie în cazul evaziunii de 70 de milioane de euro

Carmistin este prima afacere fondată de Iustin Paraschiv, bazată pe comerţul cu carne de vită şi de porc.

Carmistin este prima afacere fondată de Iustin Paraschiv, bazată pe comerţul cu carne de vită şi de porc.

Autor: Iulian Anghel

31.10.2013, 20:56 7630

În urmă cu doi ani, revista Business Magazin îl răsfăţa acordându-i lui şi afacerilor sale prima pagină. Astăzi justiţia va stabili dacă mandatul de arestare emis în lipsă pe numele său rămâne valabil sau nu.

Sub titlul „Primul milion de euro la 23 de ani“, revista spunea în 2011: „Iustin Paraschiv a făcut în 2005 primul milion de euro profit şi de atunci a găsit aproape în fiecare an o nouă modalitate de a face bani. Şase ani mai târziu (în 2011 – n. red.), omul de afaceri are un grup de firme a căror cifră de afaceri consolidată depăşeşte 120 milioane de euro“. În aceleşi an de graţie 2011, Forbes România îi evalua averea la 70 mil. euro (locul 68 în topul celor mai bogaţi români).

Doi ani mai trâziu de la momentul în care Business Magazin a scris rândurile de mai sus, omul de afaceri milionar în euro Iustin Pa­ras­chiv care acum are 31 de ani este căutat de po­liţie, pe numele său fiind emis un mandat de ares­tare în lipsă. Ce l-a transformat pe acest tânăr om de afaceri din vederă a businessului în fugar?

Numele său este implicat în cea mai mare afacere de evaziune fiscală pe zona de produse alimentare – evaziune estimată la peste 70 mil. euro. Dacă ar fi fost găsit de poliţişti în aceste zile, Paraschiv ar fi fost acum în arest. Dar nu a fost şi nimeni nu ştie unde se ascunde.

Nici ro­lul său în această afacere în care au fost arestate deja până miercuri 16 persoane – oa­meni de afaceri, un procuror, un funcţionar al Fiscului -, iar un parlamentar este acuzat de com­plicitate nu este foarte precis conturat. Acu­zaţiile formulate de procurori sunt legate de afacerile derulate prin una dintre com­paniile sale Carmistin, prin care ar fi înşelat statul la plata taxelor.

Carmistin este prima afacere fondată de Iustin Paraschiv, bazată pe comerţul cu carne de vită şi de porc.

Tânărul om de afaceri deţine şi alte companii a căror cifră de afaceri consolidată se ridica în 2011 la 120 mil. euro – creşterea şi comerţul cu animale, cultivarea de cereale, o fabrică de furaje. În interviul pentru Business Magazin Iustin Paraschiv susţinea că micul său imperiu local a pornit de la o joacă şi că a plecat la drum fără să ştie aproape nimic.

Paraschiv nu este singurul jucător din industria de profil de care se interesează procu­rorii în această ultimă afacere de eva­ziune fiscală.

O figură importantă se dovedeşte a fi libanezul Rami Ghaziri (39 de ani), pro­prie­tarul Avicola Crevedia şi Avicola Tărtăşeşti, arestat între timp.

Procurorii îl acuză că a evidenţiat în actele contabile ale celor două societăţi Avicola Crevedia şi Avicola Tărtăşeşti operaţiuni fictive privind livrări intracomunitare de mărfuri către companii fantomă din Bulgaria, Ungaria şi Cipru, în realitate mărfurile fiind comercializate în România (pentru astfel de cazuri se returnează TVA).

Ghaziri a venit în România în urmă cu 13 ani şi a pus bazele grupului Agroli, unul dintre cei mai mari producători de carne de pasăre de pe piaţa locală cu vânzări anuale de 100 de milioane de euro.

Industria producţiei de carne de pasăre din România este o afacere anuală de 400 de milioane de euro, potrivit datelor Eurostat.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO