ZF 24

Cele mai asteptate masini din 2010. GALERIE FOTO

Dacia Duster
04.01.2010, 12:28 33

Noul an se asteapta a fi la fel daca nu chiar mai bogat inlansari de noi automobile decat 2009, cu toate ca situatiaeconomica a pietei auto nu pare ca s-ar imbunatati.

Pe plan local cele mai importante evenimente din acest an vor filegate de cei doi constructori. Aproape la un an dupa demarareaproductiei utilitarei usoare Transit Connect, Ford va incepeproductia unui nou automobil de clasa mica la uzina de la Craiova,iar Dacia intra in segmentul SUVurilor.

Dacia Duster este fara nicio indoiala cel mai asteptat model alanului pe piata locala, primul SUV din istoria constructorului dela Mioveni. Duster nu va fi un simplu cross-over asa cum se credeaanul trecut, ci un off-roader. Va dispune de trei motoare, dintrecare doua diesel de 1,5 litri de 85 respectiv 105 CP, la care seadauga si unul pe benzina de 1,6 litri si 110 CP. In plus, sistemulde tractiune dispune de trei moduri, la fel ca in cazul oricaruioff-roader - 4x4 (puterea este distribuita electronic intre celedoua punti, in functie de aderenta), 4x2 (puterea este transmisadoar puntii fata, solutie recomandata la rularea pe asfalt uscat.Modul este preferat si datorita faptului ca se realizeaza oeconomie de combustibil) si 4x4 Lock (se blocheaza diferentialulcentral si puterea este distribuita in mod egal intre rotile fatasi spate - se recomanda atunci cand se ruleaza pe teren accidentatsau alunecos).

Ford B-Max va intra in productie la Craiova a aproape trei lunidupa lansarea lui Dacia Duster la Mioveni. Viitorul B-Max va fi unmonovolum de clasa mica, realizat pe platforma comuna cu actualageneratie a lui Fiesta. Noul B-Max va inlocui modelul Fusion,asamblat in prezent de catre Ford Europa la uzina din Spania. Pepiata europeana viitorul Ford va concura cu modele precum CitroenC3 Picasso dar si Opel Meriva sau Renault Modus. Revista din MareaBritanie Auto Express a prezentat in toamna anului trecut primeleimagini cu viitorul model a Ford asamblat la Craiova.
Ca si Fiesta, viitorul B-Max va fi puternic influentat de strategia"kinetic design" si in acelasi timp va avea o inaltime mai marepentru un habitaclu mai spatios.

Viitorul B-Max va fi echipat cu noua generatie de motoare de 1,0litri EcoBoost care se vor produce in Koln si Craiova. Acestea vordezvolta puteri incepand de la 89 la 108 CP. In acelasi timp, va fidisponibil si un motor pe benzina de 1,6 litri care va dezvolta 148CP. Gama motorizarilor diesel va fi alcatuita dintr-unul de 1,6litri TDCi de 90 CP si unul de 109 CP.

Potrivit presei internationale, in 2010, primul an de productiese vor asambla la Craiova peste 100.000 de modele B-Max, in afaracelor cateva zeci de mii ale utilitarei Transit Connect.

La nivel european Ford isi va completa gama cu noul FocusECOnetic, care dispune de un motor diesel cu un consum de 3,8litri/100 km, dar si versiunile facelift ale monovolumelor S-Max siGalaxy, care anunta si viitorul Mondeo facelift.

Tot in segmentul monovolumelor Ford va lansa si noua generatie alui C-Max, ale carui motoare vor respecta normele Euro 5.

Mercedes-Benz SLS - urmasul lui SLR McLaren, Ferrari 458 Italia,noua limuzina Audi A8, Bentley Mulsanne dar si versiunile "M" aleSUVurilor BMW X5 si X6 sunt cele mai scumpe si exclusivisteautomobile care urmeaza a fi lansate pe piata locala in acest an.Contrar tendintei economice, numarul modelelor de peste 100.000 deeuro ce urmeaza a fi prezentate in acest an, este superior celuidin 2009.

Rolls Royce Ghost este o alta premiera a segmentului de lux, darpentru care insa nu se cunoaste o data exacta a primelor livrarioficiale.

In afara SUVurilor "M", BMW va lansa anul acesta pe piata localanoul X3, SUVul compact al constructorului german, dar si versiunilehibride ale modelelor X6 si Seria 7.

Audi va continua si in 2010 "avalansa" de noi modele inceputa inurma cu doi ani. Anul acesta constructorul german va intra cumodelul A1 in concurenta directa cu MINI, iar A7 se va "lupta" cuMercedes-Benz CLS in segmentul coupeurilor cu patru usi. In plus,in vara va veni si noua limuzina A8.

In segmentul SUVurilor Porsche Romania va veni in acest an cudoua premiere - noul Volkswagen Tuareg dar si noua generatie a luiPorsche Cayenne, care in afara de o motorizare diesel, va fidisponibila si una hibrida.

Alaturi de Audi A1, in clasa modelelor de oras "premium" vor maifi lansate Citroen DS3, dar si Aston Martin Cygnet.

Dupa MiTo, Alfa Romeo va lansa in acest an noua Giulietta, careinlocuieste vechiul 147, iar Toyota vine tot in segmentul compactcu o versiune hibrida a lui Auris.

Tot la capitolul constructorilor japonezi Nissan va veni inacest an cu noul Micra si Qashqai facelift, iar Honda cu modelulsport hibrid CR-Z.

Fiat va veni pe piata locala in acest an cu noul Punto Evo inaprilie si cu 500 Cabriolet in luna mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO