ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

06.02.2009, 17:29 18

1. BNR mizeaza pe o crestere economica anul acesta in timp ce FMI vede recesiune. Economia romaneasca ar trebui sa creasca anul acesta, deoarece este mai putin dependenta de exporturi, potrivit reprezentantilor BNR, insa optimismul lor este contrazis de reprezentantii FMI, care anticipeaza o recesiune.
"Vom putea avea o crestere economica anul acesta si exista patru argumente pentru care Romania sta mai bine decat statele din regiune: nu are consiliu monetar, este relativ independenta de importurile energetice, are un raport exporturi in PIB foarte mic, de circa 25%, si o pondere a creditelor in PIB de 40%, cea mai mica din regiune", a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale. De cealalata parte, reprezentantii FMI anticipeaza ca economia Romaniei va scadea in acest an cu pana la 1%, dupa ce si-a revizuit in jos ultima estimare de PIB, care indica o crestere de peste 1% in 2009.

2. Isarescu: am acordat unei banci o finantare de urgenta de 260 mil. euro toamna trecuta. Guvernatorul Mugur Isarescu a spus vineri ca BNR a acordat in toamna trecuta un credit de lichiditate de 0,2% din PIB (circa 260 mil. euro). "O banca, cu solventa mare, s-a confruntat cu o problema de incredere si i-am acordat un credit de lichiditate. A fost mare, de 0,2% din PIB, dar problema s-a rezolvat. Banii au fost inapoiati integral si la timp", a spus Isarescu.

3. Romania a obtinut la Haga 80% din platforma Marii Negre disputata cu Ucraina. Curtea Internationala de Justitie de la Haga s-a pronuntat marti cu privire la diferendul dintre Romania si Ucraina legat de platoul continental de la Marea Neagra. Bogdan Aurescu, agentul Romaniei la Haga, a declarat ca Romania a obtinut 80% din suprafata aflata in litigiu cu Ucraina. Suprafata totala aflata in litigiu este de 12.000 kmp, aceasta reprezentand o importanta resursa energetica, cu rezerve de 100 miliarde metri cubi de gaze si 10 milioane tone de petrol.

4. Basescu cere bancilor straine sa sustina filialele din Romania. Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la intoarcerea din vizita facuta in Ungaria, ca bancile-mama care sunt actionari majoritari la banci din Romania au obligatia sa continue sa asigure necesarul de surse pentru finantarea activitatilor economice de pe piata romaneasca. "Cei care detin pachetele majoritare de actiuni la bancile romanesti au obligatia sa continue sa asigure necesarul de resurse pentru functionarea acestora. Nu pot fi fericiti la privatizare si sa nu-si faca obligatiile fata de economia romaneasca mai tarziu", a spus Basescu. Bancile austriece au cerut interventia statului roman pentru filialele lor din Romania, asa cum au intervenit statele europene pentru bancile lor, precizand ca ar fi nevoie de fonduri de circa 5 miliarde de euro. In Romania insa, 80% din capitalul bancilor este detinut de investitori straini, majoritatea din zona euro. Declaratia lui Traian Basescu reprezinta prima reactie oficiala la solicitarea bancilor. Cele mai mari grupuri straine de pe piata romaneasca sunt Erste (BCR), Societe Generale (BRD), Raiffeisen si UniCredit.

5. Decizie soc a Senatului: Bancile nu-i pot executa silit pe datornici inainte sa le propuna reesalonarea creditelor. Comisia Juridica a Senatului a adoptat in unanimitate un amendament la o ordonanta de urgenta a guvernului referitoare la protectia consumatorului, care prevede ca bancile nu mai pot rezilia contractele clientilor care nu-si permit sa plateasca ratele majorate la credit, inainte de a le propune reesalonarea creditelor. Potrivit amendamentului, o banca nu poate rezilia contractul si nu poate cere rambursarea creditului si a dobinzii de la clientii carora le-a marit dobinda, pana cand nu propune clientului o solutie de refinantare a creditului sau o reesalonare a graficului de rambursare. Amendamentul a fost initiat de senatorul PD-L Iulian Urban si a fost votat in unanimitate de Comisie. Urban a declarat pentru ZF ca "amendamentul este o forma de protectie pentru romanii afactati de criza financiara, pentru ca acestia sa nu-si piarda proprietatile". Daca plenul va vota propunerea, acesta va merge apoi in Camera Deputatilor, care este for decizional.

 

6. Scandalul Sterling: cine a amanetat Romania? Decizia in favoarea Romaniai acordata saptamana aceasta de Curtea Internationala de Justitie de la Haga a scos la iveala si un scandal referitor la alocarea drepturilor de explorare si exploatare a potentialelor zacaminte de petrol din platforma continentala a Marii Negre inca dinaintea pronuntarii instantei. La jumatatea saptamanii au aparut informatii potrivit carora, compania canadiana Sterling ar fi primit drept de aprobare pentru explorarea platformei aflate in disputa, inca din 1992, contract care ar fi fost prelungit pe final de mandat, de guvernul Tariceanu. Seful Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Bogdan Gabudeanu a fost destituit miercuri, in locul sau fiind numit Gelu Maracineanu, un angajat al firmei PSV Company, companie desprinsa din Petromservice, in spatele careia s-ar afla omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Premierul Emil Boc a decis joi desecretizarea contractului cu grupul Canadian, versiunea acestuia fiind publicata vineri pe site-ul ANRM.

7.Prima victima a restantelor: o societate de leasing a fost desfiintata de BNR. DH Leasing, o societate de leasing financiar din Ramnicu Valcea cu afaceri de circa 78 de milioane de lei in decembrie 2007, a fost desfiintata de BNR dupa ce nu a reusit sa construiasca o strategie credibila pentru recuperea creantelor restante. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, DH Leasing avea in decembrie 2007 active totale de circa 78 de milioane de lei (peste 21milioane de euro) si datorii de 70 de milioane de lei. Compania a facut in 2007 un profit net de 2,5 milioane de lei (750.000 de euro), cu opt angajati.

8. Broker Cluj pierde 40-50 de clienti in fiecare zi de suspendare. Reprezentantii Broker Cluj (simbol bursier BRK) spun ca pierderile zilnice rezultate din suspendarea de catre CNVM a autorizatiei de functionare sunt de 10.000 de lei (circa 2.300 de euro) si ca exista portofolii pe care clientii companiei le-au mutat deja la alte societati de brokeraj. Oficialii Broker Cluj confirma ca zilnic exista 40-50 de cereri de retargere a clientilor.
Broker este una dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe piata locala, cu circa 10.000 de clienti si 15.000 de actionari. Activitatea Broker Cluj a fost suspendata de catre CNVM pentru doua saptamani dupa ce reprezentanta de la Deva a companiei este investigata pentru o posibila frauda de circa 200.000 de euro.

9. Proiectul de buget a fost trimis in Parlament.Proiectul de buget pentru 2009 a fost transmis Parlamentului de catre Guvern, iar dezbaterile pe marginea sa vor incepe saptamana viitoare, iar dezbaterea în comisii se va finaliza în aproximativ 10 zile. Executivul estimeaza ca discutiile din Parlament privind Proiectul bugetului de stat si cel al bugetului asigurarilor sociale de stat au fost aprobate, joi, de Guvern, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.

10. Procter & Gamble investeste 50 mil. euro in a doua fabrica din Romania. Compania Procter & Gamble, cel mai mare jucator din industria bunurilor de larg consum nealimentare, va investi 50 mil. dolari pana in primavara anului viitor in prima etapa de constructie la Urlati, in judetul Prahova a unei fabrici de sampoane si alte produse de ingrijire a parului, menttionand ca in cazul extinderii zonei de export a produselor va dubla investitia, pana la 100 de milioane de euro. Fabrica P&G, a carei constructie a demarat luni va angaja in prima etapa 150 de oameni, iar jumatate din productie va fi livrata in zona Balcanilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO