ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii. Vezi slideshow

30.01.2009, 18:13 28

Vizionati slideshow-ul cu cele mai importante evenimente ale saptamanii

1. Guvernul elaboreaza forma finala a bugetului pe 2009. Din punctul nostru de vedere, bugetul de stat are forma finala pentru a fi prezentat partenerilor sociali, a declarat joi, premierul Emil Boc.

Acesta a mentionat ca luni urmeaza ca Guvernul sa sa se intalneasca cu partenerii social, urmand ca apoi acesta sa fie supus aprobarii Parlamentului.

Proiectul de buget a fost fundamentat pe o crestere economica de 2,5%, la 144 miliarde euro, un deficit bugetar de 2% si o inflatie de 5%. Veniturile bugetare au fost estimate la 51 miliarde euro.

"Vom institui in doua transe o pensie sociala minima de 350 lei. Cei care au venituri pana in 300 lei vor primi diferenta practic de la 1 iunie, iar de la 1 octombrie, cu plata de la 1 noiembrie, toti vor avea o pensie sociala minima de 350 de lei. In anul 2009, salariile si pensiile se vor mari cu rata inflatiei, adica cu 5%, dupa urmatorul scenariu: cu 3% din aprilie, cu plata in luna mai, si cu 2% de la 1 octombrie, cu plata in noiembrie", a mentionat premierul Emil Boc.

Printre cele mai importante masuri luate de Guvernul Boc este si marirea contributiei la asigurarile sociale cu 3,3 puncte procentuale, de la 40,05% din salariul brut, la 43,35%, desi aceasta ar fi trebuit sa scada de la 1 ianuarie la 37,5%. Pentru protectia somerilor, s-a hotarat ca acestia sa fie scutiti de la plata CAS timp de trei luni.

Ca principala masura care sustine cresterea economica, Guvernul va aloca 20% din bugetul anului 2009 pentru investitii in infrastructura.

 

2. Bancile cer tot mai insistent reducerea dobanzii de referinta. Bancile asteapta din partea BNR reducerea dobanzii de politica monetara, si a rezervelor minime obligatorii luna viitoare pentru a debloca creditarea, a declarat joi Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, in timp ce Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), considera ca tranzactiile interbancare ar trebui garantate de BNR in acelasi scop.

"Fara dobanzi mai mici nu vom putea relansa activitatea. Asteptam cu totii, de azi intr-o saptamana, ca BNR sa dea semnalul de reducere a dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii, pentru a crea lichiditate si a readuce apetitul de a solicita credite de la banca", spunea Ghetea.

El a adaugat ca in actualul context economic bancile comerciale au disponibilitatea de a reesalona si restructura creditele clientilor in cazul in care acestia intampina dificultati de plata.

3. Creditul neguvernamental si-a injumatatit cresterea. Ritmul de crestere a creditului neguvernamental s-a injumatatit in 2008, situandu-se la 33,7%, fata de 60,4% in 2007. Franarea spectaculoasa a fost antrenata de creditul in valuta, care a avut o crestere de numai 42%, fata de 84% in 2007. Cel mai mult a scazut viteza creditului in valuta pentru populatie: de la un varf fara precedent de 134% inregistrat in 2007, la 53% in 2008. In acelasi timp, cresterea creditului in lei a incetinit de la 39,2% la 23,6%.

4. BERD taie la 1% prognoza de crestere economica pentru Romania. BERD a taiat doua puncte procentuale din prognoza de crestere economica pentru Romania, de la 3% la 1% pentru anul acesta, fata de 8% in 2008. Institutia avertizeaza ca perspectivele s-au inrautatit pentru intreaga regiune a Europei Centrale si de Est, care incepe sa resimta criza "din plin". "Cresterea pozitiva din Europa de Sud-Est (care include Romania) reflecta cererea de consum inca solida si in unele cazuri gradul mai scazut al intermedierii financiare, insa riscul unei incetiniri si mai abrupte este ridicat", comenteaza Erik Berglof, economistul-sef al BERD. Guvernul construieste bugetul pe o prognoza de crestere a PIB cu 2,5%, ajustata de la 3,5%.

5. Clientii agentiei din Deva a Broker Cluj, prejudiciati cu 200.000 euro. CNVM suspenda activitatea firmei de brokeraj. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat pentru 45 de zile autorizatia de functionare a agentiei din Deva a societatii de intermediere bursiera Broker Cluj (BRK), iar Inspectoratul Judetean de Politie Hunedoara a demarat o ancheta privind activitatea acesteia, dupa ce mai multi clienti ai agentiei au reclamat faptul ca nu se regasesc in evidenta societatii de brokeraj desi incheiasera contracte de intermediere.

Vineri, titlurile Broker Cluj au fost suspendate de la BVB pe termen nedeterminat.

Petru Prunea, presedintele Broker Cluj, spune ca masura CNVM de suspendare a autorizatiei de functionare a societatii de brokeraj ii afecteaza pe toti clientii si actionarii societatii de brokeraj.

"Urmare a acestei masuri, dimineata ni s-au anulat 831 de ordine de tranzactionare,iar o multime de clienti ai societatii sunt in suferinta. Sunt cel putin 10.000 de clienti si 15.000 de actionari afectati", a declarat Prunea pentru ZF.

Clientii Broker Cluj isi pot retrage banii sau actiunile detinute in conturile deschise la societatea de brokeraj.

„Sunt permise atat operatiunile de depunere/retragere de numerar in/din conturile clientilor, cat si operatiunile referitoare la transferul valorilor mobiliare catre Sectiunea I a Depozitarului Central”, se arata intr-o informare transmisa presei de catre CNVM.

6. Petrom disponibilizeaza 3.000 de angajati. Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie locala care are si cei mai multi angajati in structurile sale, va initia incepand cu luna februarie a acestui an un program de disponibilizari prin intermediul caruia 3.000 de angajati, din cei peste 30.000, vor parasi compania in mai multe etape, potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Munca (AJOFM) Prahova. Reprezentantii AJOFM Prahova au declarat ca nu stiu exact numarul de disponibilizati din zona si ca prima instiintare in ceea ce priveste planurile Petrom a fost trimisa agentiei din Bucuresti.

7. Ursus Breweries a platit 7 mil. euro pentru Bere Azuga. Ursus Breweries, cel de-al doilea jucator al pietei locale a berii cu afaceri de peste 270 de milioane de euro la nivelul anului 2007, a platit 7,1 milioane de euro pentru a achizitiona 70,7% din actiunile Bere Azuga, producator care detine 0,6% din piata berii. Tranzactia a avut loc prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. „Luand in considerare faptul ca au fost preluate atat activele cat si pasivele companiei, pretul pe care l-am primit a fost unul echitabil. Nu am purtat discutii directe cu cei de la Ursus Breweries, tranzactia fiind efectuata prin expunerea actiunilor pe bursa”, a declarat Violeta Moraru, directorul general si unul dintre actionarii Bere Azuga.

8. Finala UEFA Europa League, organizata la Bucuresti. Comitetul Executiv al UEFA a hotarat, joi, la Nyon, in unanimitate, sa atribuie orasului Bucuresti si noului sau stadion "National" dreptul de a organiza finala UEFA Europa League, editia 2011-2012.

"Nici daca vine Obama cu americanii lui, nu pot sa-l termine", a declarat Dumitru Dragomir, seful Ligii Profesioniste de Fotbal, in cadrul unui interviu la Sport.ro.

"Este meritul 1000 la 1 al lui Mircea Sandu pentru organizarea finalei la Bucuresti. Si Videanu este de felicitat aici, pentru ca el a inceput acest mastodont. O sa coste vreo 250 de milioane de euro stadionul. Preturile la fier-beton au scazut acum, dar peste doi ani iar vin imobiliarele la preturile care au fost. Stadionul o sa fie gata in primavara lui 2012. Nu pot sa-l termine in 2010".

9. CEC, profit de 370 milioane lei in 2008. CEC Bank a otinut in 2008 un profit net de 370 milioane lei, aici fiind inclusi banii obtinuti din vanzarea Asiban, a declarat joi, presedintele bancii, Radu Ghetea.

Fara banii obtinuti din vazarea Asiban, profitul net a crescut cu 65%. Vanzarea Asiban catre Groupama a adus bancii un profit de 350 milioane euro.

Soldul creditelor a crescut cu 55,2%, la 8,14 miliarde lei.

Conform datelor anuntate de presedintele institutiei, portofoliul de credite era impartit la finele anului in proportie de 63% catre populatie, 34% catre firme si 3% catre administratii publice locale.

10. Banca Transilvania si-a majorat profitul cu 17%, la 108 mil. euro. Banca Transilvania (TLV) a raportat un profit net de 398 mil. lei (108 mil. euro) pentru 2008, in crestere cu 17% comparativ cu anul precedent, potrivit situatiilor financiare preliminare.

Activele totale ale bancii au crescut in 2008 cu 22,6%, depasind 17 mld. lei (4,25 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO