ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

29.01.2009, 20:09 27

Vizionati Slideshow-ul cu cele mai importante evenimente ale zilei

1. Pogea: CAS-ul se majoreaza cu 3,3 puncte procentuale. Valoarea contributiei la asigurarile de stat (CAS) se va majora cu 3 puncte procentuale, a declarat astazi Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, dupa ce forma finala a proiectului de buget a fost elaborat de Guvern.

Majorarea duce valoarea contributiilor sociale la nivelul primul trimestru al anului trecut.

De asemenea, conform declaratiilor premierului Romaniei, persoanele aflate in somaj tehnic nu platesc CAS timp de 3 luni.

2. Guvernul ajunge la "o" forma finala a bugetului. Urmeaza discutii cu partenerii sociali. Din punctul nostru de vedere, bugetul de stat are forma finala pentru a fi prezentat partenerilor sociali, a declarat joi, premierul Emil Boc.

Acesta a mentionat ca luni urmeaza ca Guvernul sa sa se intalneasca cu partenerii social, urmand ca apoi acesta sa fie supus aprobarii Parlamentului.

Proiectul de buget a fost fundamentat pe o crestere economica de 2,5%, la 144 miliarde euro, un deficit bugetar de 2% si o inflatie de 5%. Veniturile bugetare au fost estimate la 51 miliarde euro.

Guvernul a decis ca profitul reinvestit sa nu fie impozitat. Conform declaratiilor ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, neimpozitarea profitului reinvestit va fi aplicata incepand cu 2010.

3. CEC, profit de 370 milioane lei in 2008. CEC Bank a otinut in 2008 un profit net de 370 milioane lei, aici fiind inclusi banii obtinuti din vanzarea Asiban, a declarat joi, presedintele bancii, Radu Ghetea.

Fara banii obtinuti din vazarea Asiban, profitul net a crescut cu 65%. Vanzarea Asiban catre Groupama a adus bancii un profit de 350 milioane euro.

Soldul creditelor a crescut cu 55,2%, la 8,14 miliarde lei.

Conform datelor anuntate de presedintele institutiei, portofoliul de credite era impartit la finele anului in proportie de 63% catre populatie, 34% catre firme si 3% catre administratii publice locale.

4. Banca Transilvania si-a majorat profitul cu 17%, la 108 mil. euro. Banca Transilvania (TLV) a raportat un profit net de 398 mil. lei (108 mil. euro) pentru 2008, in crestere cu 17% comparativ cu anul precedent, potrivit situatiilor financiare preliminare.

Activele totale ale bancii au crescut in 2008 cu 22,6%, depasind 17 mld. lei (4,25 mld. euro).

5. Finala UEFA Europa League, organizata la Bucuresti. Dragomir: Nici daca vine Obama cu americanii lui, nu pot termina stadionul la momentul potrivit. Comitetul Executiv al UEFA a hotarat, joi, la Nyon, in unanimitate, sa atribuie orasului Bucuresti si noului sau stadion "National" dreptul de a organiza finala UEFA Europa League, editia 2011-2012.

"Nici daca vine Obama cu americanii lui, nu pot sa-l termine", a declarat Dumitru Dragomir, seful Ligii Profesioniste de Fotbal, in cadrul unui interviu la Sport.ro.

"Este meritul 1000 la 1 al lui Mircea Sandu pentru organizarea finalei la Bucuresti. Si Videanu este de felicitat aici, pentru ca el a inceput acest mastodont. O sa coste vreo 250 de milioane de euro stadionul. Preturile la fier-beton au scazut acum, dar peste doi ani iar vin imobiliarele la preturile care au fost. Stadionul o sa fie gata in primavara lui 2012. Nu pot sa-l termine in 2010".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO