ZF 24

Cele mai importante evenimente de luni. Vezi Slideshow

02.02.2009, 19:30 19

Vezi slideshow-ul cu cele mai importante evenimente ale zilei

1. Procter&Gamble incepe productia la o noua fabrica din Romania cu 150 de angajati. Compania americana Procter&Gamble a inceput constructia la a doua fabrica din Romania, la Urlati, in judetul Prahova, in cadrul unei investitii estimate la 50 de milioane de euro, numarul angajatilor ridicandu-se la 150.

Circa 90% din productia de la Urlati va fi destinata exportului, pe pietele din regiunea Balcanilor. Reprezentantii companiei spun ca in cazul identificarii unor piete noi, valoarea investitiei va fi dublata.

"Intentia companiei P&G este ca valoarea finala a investitiei sa depaseasca 100 milioane dolari. In prima faza, se vor investi 50 milioane dolari, urmand ca in a doua faza, care se va finaliza in 2010, investitia sa se dubleze", se arata intr-un comunicat al companiei.

Procter&Gamble mai detine o fabrica in Romania, la Timisoara, din anul 1995.

2. Restantele la banci au inregistrat in decembrie un ritm anual de crestere de 168%. Restantele acumulate la banci, atat de populatie cat si de companii, au ajuns in decembrie la 2,8 mld. lei (719,8 mil. euro), cu 168% mai mult decat in decembrie 2007, arata datele publicate de BNR. Cresterea calculata la valorile in lei este mai ridicata decat la valorile in euro, ca urmare a deprecierii monedei nationale.

Ca pondere in total credite acordate, restantele la banci detineau in decembrie 1,4% . Procentul s-a dublat fata de ultima luna a anului 2007, cand restantele insemnau doar 0,7% din total credite acordate.

3. Vanzarile Dacia in Franta scad mai mult decat piata. Vanzarile marcii Dacia s-au redus in prima luna a anului cu 20% pe piata franceza, la 3.500 de unitati, dupa ce in cursul anului trecut a fost marca cu cea mai mare crestere a ritmului de vanzari. Scaderea survine in conditiile in care piata auto franceza a inregistrat un regres general al vanzarilor de 10,8%.

In Franta s-au comercializat in ianuarie 178.000 de automobile, circa 55% din intregul volum comercializat in intreg anul 2008 pe piata din Romania. Vanzarile grupului Renault, care cuprind si Dacia, au ajuns in prima luna din an la 38.516 unitati, cu 22,7% sub nivelul consemnat in ianuarie 2008. Scaderea vanzarilor Dacia in Franta a fost depasita doar de cea a marcii Opel (-31,6%), in timp ce cel mai bun rezultat a fost raportat de Suzuki, care a incheiat luna ianuarie cu un plus de 40%.

4. 10-15% din angajatii din industria alimentara vor fi concediati in 2009. Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, sustine ca anul acesta aproximativ 20.000 de angajati din industria alimentara vor fi disponibilizati.

"In industria alimentara numarul de angajati fluctueaza dar nu foarte mult, in prezent ridicandu-se intre 175.000 si 190.000. Cred ca anul acesta, cel putin 10-15% din acesti salariati vor fi disponibilizati", a declarat Frumosu.

El a adaugat ca aceste disponibilizari vor avea loc in special in cadrul multinationalelor prezente in industria alimentara.

5. Lafarge Romania anunta afaceri de jumatate de miliard de euro. Operatiunile producatorului francez de materiale de constructii Lafarge au generat pe piata locala afaceri de circa 500 de milioane de euro, in crestere cu 25% comparativ cu anul anterior cand compania a avut un business de circa 400 de milioane de euro.

Ritmul de crestere al afacerilor a fost insa mai redus in 2008, in conditiile in care in anul 2007 afacerile grupului francez au crescut pe piata locala cu 40%. Cifrele reprezinta afacerile cumulate ale celor trei divizii prin care grupul francez este prezent pe piata locala: Agregate Betoane, Gips Carton si Ciment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO