ZF 24

Cele mai periculoase tipuri de carne

Cele mai periculoase tipuri de carne

Autor: Ştefan Stan

27.04.2013, 13:06 3274

Carnea de pui şi de vită sunt printre cele mai întâlnite la mese, dar de asemenea au şi cea mai mare probabilitate să dauneze consumatorilor, scrie Business Insider.  

Centrul de ştiinţă în interes public (CSPI), o organizaţie din Statele Unite¸ a publicat un raport care clasifică tipurile de carne pe baza probabilităţii de a cauza boli. Raportul se bazează pe 1.714 epidemii, care au afectat 33.372 persoane, în Statele Unite.

În topul listei se află carnea de pui. Între 1998 şi 2010, carnea de pui, inclusiv prăjită sau pe grătar, a fost legată de 452 de focare de boli din cauza mâncării, şi 6.896 de cazuri de îmbolnăviri, în Statele Unite.  

Carnea de vită a fost plasată pe locul doi, legată de 336 de focare şi 3.801 de cazuri de îmbolnăviri, în aceeaşi perioadă ( 1998 – 2010 ), în S.U.A .

Raportul identifică şi alte tipuri de carne care prezintă riscuri, precum carnea de curcan sau de porc, care 130, respectiv 82 de focare.

Bacteriile Salmonella şi E.Coli au fost responsabile pentru o treime din îmbolnăviri, conform raportului. Aceşti agenţi patogeni contaminează cel mai adesea produsele în timpul tăierii sau procesării cărnii. Bacteria Clostridium perfringens, care creşte pe mâncarea ţinută prea mult în aer liber, poate provoca boli, în condiţiile în care carnea nu este gătită corect, bacteria fiind responsabilă pentru cealaltă treime din îmbolnăviri.   

Pentru a preveni contaminarea, specialiştii recomandă folosirea unor cuţite diferite când se taie carnea crudă şi carnea preparată.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO